Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Άρθρα - Σχόλια>Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

ava amarysiaΒία κατά των γυναικών

Το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Βιοηθικής που έλαβε χώρα στην Ισπανία και στο οποίο συμμετείχα ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν αφιερωμένο στο τεράστιο ηθικό ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη κοινωνικής αφύπνισης, διότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα που διαπερνά όλες τις κοινωνίες, όλες τις χώρες, όλους τους πολιτισμούς, ανεξάρτητα από έθιμα, παραδόσεις, εκπαίδευση ή βιοτικό επίπεδο. Αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα με άμεσες κι έμμεσες επιπτώσεις, τόσο για τις γυναίκες θύματα, όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί περισσότερο τις γυναίκες

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα γνωστό αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης. H κλιματική αλλαγή απειλεί ακόμα περισσότερο τις γυναίκες, καθώς γεννά μηχανισμούς και φαινόμενα που οδηγούν στη βία και την ανασφάλεια. Η αυξανόμενη έλλειψη φυσικών πόρων όπως το νερό και η τροφή, η δημιουργία μεταναστευτικών ρευμάτων από περιοχές που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πιέσεις που ασκούνται στην παραγωγή και οικονομία, έχουν ως αποτέλεσμα έναν μεγάλο αριθμό ευάλωτων και αδύναμων κοινωνικών ομάδων, σε παγκόσμια κλίματα, που θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, ενισχύοντας την αποσταθεροποίηση, την κατάρρευση των κοινωνικών δομών και τη δημιουργία συγκρούσεων και συρράξεων.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει άλματα προς την κοινωνική ισότητα και την εξίσωση των δικαιωμάτων τους, η κοινωνικοοικονομική κατάστασή τους παραμένει χαμηλότερη από αυτή των ανδρών. Αυτό τις καθιστά δυσανάλογα ευάλωτες σε περιβαλλοντικές αλλαγές. Είτε ζουν σε ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες χώρες, οι φτωχές και μειονεκτούσες γυναίκες πλήττονται άνισα από φυσικές καταστροφές, με μεγάλο αριθμό απωλειών.

Στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον ανταγωνισμό για την πρόσβαση σε όλο και πιο σπάνιους φυσικούς πόρους, καθώς και τον χρόνο που δαπανάται για τη συγκέντρωση νερού, τροφίμων και καυσίμων. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτό οδηγεί σε μείωση των ποσοστών φοίτησης γυναικών στα σχολεία, αύξηση του αναλφαβητισμού στις γυναίκες και αύξηση σε πρώιμους γάμους. Η ερημοποίηση και η λειψυδρία εκθέτουν τις γυναίκες (οι οποίες έχουν την ευθύνη εξεύρεσης πόσιμου νερού για τα νοικοκυριά τους) σε μολυσμένες πηγές νερού, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους, ενώ σε περιοχές με περιορισμένα δικαιώματα γης, οι γυναίκες συχνά εκδιώκονται από τη γη τους ή βρίσκονται χωρίς πρόσβαση σε εύφορη γη. Μελέτες έχουν δείξει την ένταση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών από τους άνδρες μέλη της οικογένειας, λόγω του αυξημένου οικογενειακού άγχους ένεκα της απώλειας των φυσικών και οικονομικών πόρων που προκαλούνται από τις περιβαλλοντικές καταστροφές. Επίσης, λόγω της κοινωνικοπολιτικής κρίσης που ενδεχομένως προκαλούν οι κατά τόπους κλιματικές αλλαγές, οι γυναίκες υφίστανται αυξημένη σωματική και ψυχολογική βία, και υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη.

Τράπεζα Ιδεών 
για τη διασφάλιση 
ίσων δικαιωμάτων για όλους

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να διαχωρίζονται. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Αυτό που διαφέρει από χώρα σε χώρα είναι τα προβλήματα, και απαιτείται ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης για να μη χάνουμε πολύτιμο χρόνο επανεφευρίσκοντας την πυρίτιδα.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των περιστατικών βίας παίζει η ενημέρωση του κοινού και των ειδικών, με τα ΜΜΕ να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο. Μια Τράπεζα Ιδεών με στατιστικά στοιχεία, πληροφορίες και οδηγίες για περιπτώσεις ανάγκης μπορεί να οδηγήσει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, καθώς και στην παρακίνηση των γυναικών να προβαίνουν σε καταγγελίες στα αρμόδια όργανα. Επίσης, η Τράπεζα Ιδεών μπορεί να βοηθήσει να υπάρξει μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε κοινωνικές υπηρεσίες υποστήριξης και βοήθειας (ιατρικής, ψυχολογικής, κλπ.) γυναικών θυμάτων βίας.

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΣΧΟΛΙΑ >

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης