Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ>Το «δασικό» πάει... στην παράταση

Το «δασικό» πάει... στην παράταση

dasikoi AMARYSIAΑλλαγές στον νόμο 3889/2010 για τους Δασικούς Χάρτες  εισηγήθηκε με σχετική νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Με την υπόψη τροπολογία, τροποποιούνται - συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου που τόσες αντιρρήσεις και προστριβές έχει προκαλέσει. «Στην σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές» δηλώνει αποκλειστικά στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης. Ειδικότερα:

- Παρατείνεται, κατά τριάντα (30) ημέρες (στις 90 ημέρες από 60 που ισχύει), η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτηθέντων δασικών χαρτών από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

- Καταργείται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Στους εν λόγω φορείς αποστέλλεται εφεξής ψηφιακό αντίγραφο του κυρωμένου δασικού χάρτη.

- Εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών οι εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιών και δεν αποτέλεσαν / δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, για τις οποίες εκτάσεις είναι υποχρεωτική η εφαρμογή αυτεπαγγέλτως της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 44 παρ.4 ν.998/1979) σχετικά με τη διαδικασία άρσης αναδασώσεων ή την ανάκληση ή τροποποίηση απόφασης κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας, κατά τα οριζόμενα.

- Ορίζεται ότι, οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α) αποφαίνονται επίσης και επί αντιρρήσεων για τον δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες. Σε περίπτωση εξαίρεσης των εν λόγω εκτάσεων από την υπαγωγή τους στον δασικό χάρτη η σχετική απόφαση γνωστοποιείται στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας.

- Με υπουργική απόφαση καθορίζονται, εφεξής, οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στους δασικούς χάρτες και των αναδασμών, που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την σχετική αγροτική νομοθεσία.

Τις αλλαγές στον νόμο 3889/2010, τις οποίες είχε προαναγγείλει άτυπα ο κ. Φάμελλος στην εσπερίδα με τίτλο «Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους» που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Μαρτίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας  σχολίασε σε δηλώσεις του στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης λέγοντας «Το  νομοσχέδιο αυτό είναι κυρίαρχο και δεν πρέπει να γίνουν λάθη. Χρειάζεται περισσότερη ζύμωση και διαβούλευση με την κοινωνία, η οποία εν πολλοίς πλήττεται. Τα μέτρα που προτείνει ο κ. Φάμελλος είναι στην σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, είναι μέτρα που προέκυψαν από ζύμωση της εξουσίας και των αρμοδίων και όχι της κοινωνίας. Μιλάμε για μια διαδικασία διοικητικής εσωστρέφειας. Μαζεύτηκαν όλοι οι φορείς και οι αρμόδιοι-δασικοί, γεωτεχνικοί, Επιμελητήριο-και εγωκεντρικά και καρεκλοκενταυρικά άλλαξαν τις ίδιες τις απόψεις τους. Θεωρούμε ότι πρέπει να ωριμάσει ο διάλογος με την κοινωνία και οι καταλληλότερος φορέας για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι η Αυτοδιοίκηση, η οποία δεν ακούγεται.  Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων γύρω από το κράτος η οποία διαβουλεύεται τα προβλήματά με τον εαυτό της, ξεκομμένη από την κοινωνία που πλήττεται και δοκιμάζεται. Μια ομάδα που θεωρεί ότι η λύση θα προέλθει από αυτά που ξέρει και όχι από αυτά που δεν ξέρει και τα οποία μπορεί ο λαός να  επισημάνει. Είναι μια μέθοδος που τελευταία εφαρμόζεται έντονα στην κυβέρνηση, και δείχνει- όπως για παράδειγμα λειτουργεί το Υπουργείο Εσωτερικών με την Αυτοδιοίκηση- ότι η εξουσία αργά αλλά σταθερά αποκόπτεται από την κοινωνία και θεσμοθετεί με δικιά της φιλοσοφία».

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ > ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης