Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ>«Η ενίσχυση της διαφάνειας προϋπόθεση για ανάπτυξη»

«Η ενίσχυση της διαφάνειας προϋπόθεση για ανάπτυξη»

patoulis synedrio elegktes amarysiaΤην ενίσχυση της διαφάνειας προκειμένου να επιτευχθεί η «Αναπτυξιακή Αναγέννηση της χώρας», χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι το συνέδριο μπορεί να συμβάλει προκειμένου να τεθούν επί τάπητος μείζονος σημασίας ζητήματα σχετικά με την επίρρωση και τη διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και ακεραιότητας της διακυβέρνησης σε όλες τις βαθμίδες του δημοσίου τομέα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε αντίθετοι στον έλεγχο, αντίθετα τον επιθυμούμε. Είμαστε υπέρ των αποτελεσματικών ελέγχων, σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης του κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προοπτική ίδρυσης Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις και αποτελέσματα όπως:

 - Αντικειμενική και συστηματική αξιολόγηση των διαδικασιών και των λειτουργιών του αυτοδιοικητικού φορέα

- Υποστήριξη στην επίτευξη στόχων και την εκτέλεση των καθηκόντων

- Μεγιστοποίηση της οικονομίας πόρων

- Επίτευξη βέλτιστης λειτουργίας του φορέα

- Αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας για όλους τους εμπλεκόμενους

- Βελτίωση της εικόνας του φορέα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

Προϋποθέσεις

Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου στους Δήμους να έχουν  αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία. 

Μεταξύ άλλων απαιτείται εφαρμογή κατάλληλων προτύπων και μεθοδολογιών ελέγχου, παροχή κατάλληλων εργαλείων και υποδομών, εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ελεγκτών με την αναφορά τους απευθείας στο μέγιστο επίπεδο διοίκησης, την επαρκής στελέχωση με υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων, την πρόβλεψη για την πιστοποίηση των ελεγκτών και συνεχή εκπαίδευση και την αλλαγή της κουλτούρας τόσο των υπαλλήλων όσο και των αιρετών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η ανάπτυξη τέτοιου είδους μηχανισμών, οι οποίοι θα είναι πιστοποιημένοι, θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση προκειμένου να επιτευχθεί η δραστική μείωση των εξωτερικών ελέγχων στους δήμους.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος Β. Μαραλίδου αναφερόμενη στις δράσεις του Ινστιτούτου, επισήμανε την ικανοποίηση της σχετικά με τις επαφές που έχουν γίνει για την ανάπτυξη μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στο Δημόσιο Τομέα.  

Να σημειωθεί ότι το Συνέδριο με θέμα «Eyes Wide Open» πραγματοποιείται με τη θεσμική υποστήριξη της γ.γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και λαμβάνουν μέρος στελέχη και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και το εσωτερικό. 

Συγκεκριμένα,  ομιλίες πραγματοποίησαν: ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χ. Σταϊκούρας, ο γ.γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Κ. Χρήστου, η διευθύντρια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Α. Witzany, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών F. Aractingi, ο δημοσιογράφος Σ. Λυγερός, ο αν. διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. Ελληνικά Πετρέλαια A. Σιάμισιης, ο  αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Α. Συρίγος κ.α.

Περισσότερα στην κατηγορία ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ > ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης