Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>EDITORIAL>Οι βουλευτές δεν τρώνε ποτέ από τα… σκουπίδια

Οι βουλευτές δεν τρώνε ποτέ από τα… σκουπίδια

vouli amarysia copy copy copy copyΠολλές αντιδράσεις προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η δικαστική απαίτηση παλαιότερων βουλευτών για αναδρομική απόδοση αποζημιώσεων και συντάξεων, κάτι που αν συμβεί, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Και προσωπικά επικροτώ την ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η οποία επισημαίνει τις χιλιάδες χειμαζόμενων Ελλήνων με μνημονιακά ψαλιδισμένες συντάξεις και τις χιλιάδες απλήρωτων εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι βλέπουν άναυδοι την απαίτηση των πρώην βουλευτών.

Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης

Το θέμα απασχόλησε επί μακρόν και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου την περασμένη Τρίτη, αφού, όπως είναι φυσικό, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, όντας πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έθεσε το ζήτημα προς συζήτηση, ενώ έγινε προσπάθεια κοινής συνεννόησης για έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος, με κοινή βάση την ανακοίνωση της Ένωσης.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που βιώνουμε σε σχέση με το πολιτικό προσωπικό της χώρας θυμίζει άλλες, σκοτεινές, εποχές της ανθρωπότητας. Όταν οι «προύχοντες» είχαν το δικαίωμα να απολαμβάνουν στο έπακρο και δίχως ουσιαστικό έλεγχο όλα τα προνόμια που μπορούσαν να έχουν «ξεχειλώνοντάς» τα, μάλιστα, κατά το δοκούν, την ώρα που ο απλός λαός προσπαθούσε με κόπο να βρει καθημερινά ένα πιάτο φαγητό για να επιβιώσει.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο «προκλητικό» όταν, θεωρητικά, βρίσκεται στην εξουσία μια κυβέρνηση με «αριστερό» πρόσημο. Πόσω μάλλον όταν δέχεται ή ανέχεται συμπεριφορές και δηλώσεις που τραβούν το σχοινί της κοινωνικής πρόκλησης στα άκρα, ειδικά από τη «δεξιόστροφη» πλευρά της συγκυβέρνησης. Υπουργοί σε ταξίδια για ψώνια και παιχνίδια σε καζίνο και υπουργικές δηλώσεις για «επιτυχημένη κυβέρνηση, αφού δεν υπάρχουν, πλέον, άνθρωποι που τρώνε από τα σκουπίδια», έρχονται να προστεθούν στην περίπτωση των πρώην βουλευτών που ζητούν αποζημιώσεις αναδρομικά, για να αποδείξουν ότι η «καρέκλα» ή το «έδρανο» της εξουσίας είναι πολύ γλυκά και όταν κάποιος κάθεται σε αυτές περνάει στο απέναντι άκρο του χάσματος που, δυστυχώς, χωρίζει τα αξιώματά τους από τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Μπαίνουν, αυτόματα, στις «γυάλινες προθήκες» των γραφείων τους, όπως πολύ σωστά είπε ο δήμαρχος Αμαρουσίου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Γι’ αυτό και εξακολουθώ να συμφωνώ μαζί του (τα έχουμε πει εδώ και χρόνια άλλωστε), ότι η ενίσχυση και ανάπτυξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μονόδρομος, μήπως και αλλάξει το άκρως αποτυχημένο μοντέλο πολιτικής προσέγγισης των προβλημάτων του απλού καθημερινού κόσμου. Και για αυτό είναι κομβικής σημασίας η καλή συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Εντάσεις, αντιπαλότητες και αιχμές εκατέρωθεν με επίκεντρο έργα κοινής ωφέλειας, μόνο κακό κάνουν και ρίχνουν νερό στον μύλο όσων θέλουν να υπονομεύσουν τον κοντινότερο στον πολίτη δημοκρατικό θεσμό.

Περισσότερα στην κατηγορία Editorial >

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης