Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>EDITORIAL>Μέχρι το κράτος να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά…

Μέχρι το κράτος να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά…

dimos mandras amarysiaΠολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να αποτυπώσεις σε χαρτί τις σκέψεις σου μετά από κάποια ανείπωτη τραγωδία. Όπως αυτή που έζησε η Δυτική Αττική μεσοβδόμαδα. Τη στιγμή που γράφω τούτες τις γραμμές, οι άνθρωποι που τόσο αναπάντεχα, τόσο άδικα, έχασαν τη ζωή τους από την απίστευτη πλημμύρα στην περιοχή, ανέρχονται στους 16! Με αγνοούμενους και με τραυματίες να κάνουν ακόμη πιο δυσοίωνα τα πράγματα.

Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης

Συνήθως χρειάζεται κάποια χρονική αποστασιοποίηση πριν επιχειρήσει κανείς να αποτιμήσει μια τέτοια κατάσταση, να αναλύσει τα αίτια και να καταλογίσει τις όποιες ευθύνες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες «σταθερές» που χρονίζουν σε αυτόν τον τόπο και όσο παραμένουν ως έχουν, από καιρού εις καιρόν θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανάλογες τραγικές καταστάσεις.

Ρέματα και ξεραμένες κοίτες ποταμών παραβιασμένα συστηματικά: Είτε από κτίσματα, είτε από μπάζα, είτε από ογκώδη σκουπίδια που πετούν ασυνείδητοι σε αυτά. Έλλειψη σοβαρών οδικών υποδομών, πεζοδρομίων και, πάνω απ’ όλα, δικτύου ομβρίων σε ουκ ολίγες περιοχές, ολιγωρίες ή καθυστερήσεις στον καθαρισμό φρεατίων και σχαρών συμπληρώνουν το παζλ του προβλήματος, ειδικά στις λεγόμενες «υποβαθμισμένες» περιοχές. Που, φυσικά, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, όχι μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής, την «καρδιά» της χώρας, αλλά παντού.

Ευθύνες έχουν όλοι. Περισσότερο, όμως, το κεντρικό κράτος. Της τεράστιας γραφειοκρατίας, της διαχρονικής απαξιωτικής στάσης απέναντι στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης για έργα υποδομών και, κυρίως, της απουσίας πολιτικής βούλησης για να διορθωθεί η κατάσταση.

Δεν γίνεται, δηλαδή, να έχουν βρεθεί χρήματα μέσω ΕΣΠΑ για να φτιαχτούν… ποδηλατόδρομοι σε περιοχές όπου έχει πνιγεί κόσμος και έχουν καταστραφεί περιουσίες από μεγάλες βροχοπτώσεις. Και τα βόρεια προάστια έχουν βιώσει αυτή την τραγική ανακολουθία στο πετσί τους. Πώς να το κάνουμε. Ευρωπαίοι με… τρύπιες κάλτσες γίνεται;

Ελλείψει σοβαρής βούλησης από το κράτος, οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαίο να βρουν κοινό βηματισμό σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, πάντα με γνώμονα την πρόληψη. Στα βόρεια προάστια η καλοκαιρινή αντιπυρική δοκιμασία πέρασε δίχως απρόοπτα, προφανώς λόγω επαρκούς προετοιμασίας και συνεργασίας. Και είναι θετικό ότι σε αυτό το πνεύμα δείχνουν να κινούνται τα πράγματα και στον βόρειο τομέα. Είναι, για παράδειγμα, ενθαρρυντική η περίπτωση του αυθαίρετου κτίσματος στο ρέμα Σαπφούς στην περιοχή του Σωρού Αμαρουσίου. Η Περιφέρεια εντόπισε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανταποκρίθηκε (έστω και καθυστερημένα και μετά από πιέσεις), το κτίσμα κρίθηκε άμεσα κατεδαφιστέο λόγω επικινδυνότητας και ο Δήμος Αμαρουσίου θα προβεί άμεσα στην κατεδάφισή του.

Έτσι γίνονται οι σωστές δουλειές. Και περιμένουμε όλοι αυτό να είναι μόνο η αρχή. Ώστε να μη ζήσει η περιοχή τραγωδίες του παρελθόντος, πόσω μάλλον τα πολύ χειρότερα της Δυτικής Αττικής. Μέχρι να αποφασίσει το κράτος να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με τις κρίσιμες τοπικές υποδομές και, φυσικά, με την πάταξη της αυθαιρεσίας.

Περισσότερα στην κατηγορία Editorial >

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης