Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>EDITORIAL>«Δίκαιη ανάπτυξη» μεν, αλλά… πότε ακριβώς;

«Δίκαιη ανάπτυξη» μεν, αλλά… πότε ακριβώς;

tsipras mandraΜερικές φορές για να εκτιμήσεις κάτι, πρέπει  να κάνεις κάποια βήματα προς τα πίσω για να δεις την όλη του εικόνα και συνήθως αποστασιοποιημένος από τη συναισθηματική ένταση της στιγμής.

Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης

Δύο μήνες μετά τη φονική πλημμύρα στη Δυτική Αττική, βρέθηκα να οδηγώ σε όλο το μήκος της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θηβών που διατρέχει τον Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας έως τις Ερυθρές, την τελευταία γεωγραφικά Δημοτική Ενότητα του τεράστιου σε έκταση «Καλλικρατικού» Δήμου.

Οι εικόνες είναι πραγματικά τραγικές. Η καταστροφή είναι τεράστια. Τόσο μέσα στη Μάνδρα, που κατά τόπους θυμίζει… Ράκκα, όσο και στο τμήμα της παλαιάς Εθνικής Οδού μέχρι το ύψος της Αγίας Σωτήρας. Λάσπη, πέτρες, βράχοι, καθιζήσεις οδοστρώματος και επικίνδυνα στενώματα για τους οδηγούς, λαμαρίνες και παλιοσίδερα διάσπαρτα, συνθέτουν ένα τοπίο που παραπέμπει σε πολεμική σύρραξη. Το δέος, όμως, το προκαλεί η ίδια η φύση! Η οποία φρόντισε, με τον δικό τρομακτικά επιβλητικό τρόπο, να ανοίξει μια νέα κοίτη για να περνούν τα νερά από τα παρακείμενα βουνά. «Μου έκλεισες το ρέμα μου, άνοιξα εγώ καινούριο», είναι σαν να μας λέει, περιμένοντας να λάβουμε, επιτέλους, το μήνυμα.

Η δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη βρέθηκε στο πρώτο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και εξέπεμψε άλλη μια κραυγή αγωνίας, αφού μέσα στην πόλη, εκτός των παραπάνω που περιέγραψα, δεν υπάρχει ούτε καν δημοτικός ηλεκτροφωτισμός, όπως τόνισε. Τα προβλήματα είναι ατελείωτα, οι δυνάμεις του Δήμου προφανώς πεπερασμένες και η ΚΕΔΕ υπόσχεται να συνδράμει όπως μπορεί. Το πρόβλημα, όμως, ας μου επιτραπεί να το πω, πέφτει βαρύ στους ώμους κυρίως της Περιφέρειας. Και μπορεί κανείς ενδεχομένως να καταλογίσει στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη πολιτική σκοπιμότητα όταν κατηγορεί την Περιφέρεια για αδράνεια εδώ και 2 μήνες, μα η πραγματικότητα είναι αυτή: Πέρα από 3 σημεία που τοποθετήθηκαν φανάρια στην παλαιά Εθνικό Οδό για να μπορούν να κυκλοφορούν τα οχήματα στο περιορισμένο (κι επικίνδυνο) λόγω των ζημιών, οδόστρωμα, ουδέν νεότερο από την περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελιζόταν για τη Δυτική Αττική εκείνο το συνέδριο που διοργάνωσε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Να δεχτούμε ότι για να υπάρξουν εργολαβίες πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες που στην Ελλάδα είναι χρονοβόρες. Όμως, εδώ δεν έχουμε μια συνήθη περίπτωση. Εδώ τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Υπάρχει κόσμος που υποφέρει, ενώ ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων είναι τεράστιος, σε έναν ούτως ή άλλως δύσκολο δρόμο.

Την ίδια στιγμή, εκτός από τα δημοτικά συνεργεία, τα μόνα άλλα συνεργεία που δουλεύουν στη Μάνδρα εδώ και 2 μήνες, είναι αυτά που έστειλε ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης. Σημαντική βοήθεια μεν, όμως, κανονικά, κανείς ιδιώτης δεν θα έπρεπε να γεμίζει τα «κενά» του κρατικού μηχανισμού…

Περισσότερα στην κατηγορία Editorial >

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης