Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Πολιτική>ΠΟΛΙΤΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Τελεσίγραφο Επιθεωρητή Εργασίας

Τελεσίγραφο Επιθεωρητή Εργασίας

Κατηγορία: ΜΑΡΟΥΣΙ
Εμφανίσεις: 1723
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης

Οι σοβαρότατες καταγγελίες των εργαζομένων στη δημοτική συγκοινωνία Αμαρουσίου για παραβίαση των εργασιακών τους δικαιωμάτων (υπερωριακή απασχόληση δίχως να πληρώνεται, παραβίαση του προβλεπομένου ωραρίου εργασίας κ.λπ.), τις οποίες είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά η ΑΜΑΡΥΣΙΑ κατατέθηκαν, εν τέλει, και ενώπιον του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και στην αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ Αμαρουσίου.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι κατά την πρώτη εξέταση των καταγγελιών από το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Νέας Ιωνίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Απριλίου δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Δήμου, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους υπευθύνους του Δήμου Αμαρουσίου, προειδοποιώντας τους ότι αν δεν παρουσιαστούν, στην εκ νέου εξέταση των καταγγελιών που θα γίνει τη Δευτέρα 26 Απριλίου για να καταθέσουν τις απόψεις τους, τότε «η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε η δέσμευση από την πλευρά του Δήμου ότι θα παραστεί εκπρόσωπός του στη συζήτηση.

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ παρουσιάζει το περιεχόμενο των καταγγελιών των εργαζομένων, στα δύο έγγραφα που απέστειλαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και τα οποία, ασφαλώς, είναι πολύ σοβαρά και χρήζουν πειστικών απαντήσεων από την δημοτική αρχή.

Προς Επιθεώρηση Εργασίας

Το πρώτο έγγραφο του Σωματείου Οδηγών Δημοτικής Συγκοινωνίας Δήμου Αμαρουσίου εστάλη προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας - Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης Αθηνών, Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Νέας Ιωνίας (με κοινοποίηση προς υπ. Εσωτερικών, Εργασίας, Περιφέρεια, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΟΣΜΕ) και αναφέρει τα εξής:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Σωματείο μας γίνεται δέκτης πλείστων καταγγελιών και παραπόνων μεμονωμένων εργαζομένων στη δημοτική συγκοινωνία του Δήμου Αμαρουσίου, με θέμα την παραβίαση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα μας καταγγέλλουν ότι κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2010:

● Απασχολήθηκαν Κυριακές και αργίες χωρίς να τους καταβληθεί μέχρι σήμερα η νόμιμη για κάθε Κυριακή και αργία προσαύξηση 75% στο 1.25 του νομίμου μηνιαίου μισθού τους και συγκεκριμένα τους έχει καταβληθεί εν μέρει η προσαύξηση για την απασχόλησή τους τον μήνα Ιανουάριο του 2010 και καθόλου για τον Φεβρουάριο του 2010.

● Ενώ μέρος της εργασίας τους παρασχέθηκε νύκτα, δεν τους έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα η νόμιμη προσαύξηση 25% για εργασία παρασχεθείσα κατά τη νύκτα.

● Περαιτέρω, ενώ για τους εργαζόμενους και τα μέλη του Σωματείου μας, ισχύει η πενθήμερα εβδομαδιαία εργασία, με δύο ημέρες ανάπαυσης, εντούτοις, το πενθήμερο καταστρατηγείται επανειλημμένα, καθώς πολλοί εξ αυτών, εδώ και μεγάλο διάστημα, απασχολούνται επί έξι ημέρες εβδομαδιαίως, στις οποίες έξι (6) ημέρες περιλαμβάνονται και Σάββατα και Κυριακές.

● Δεν χορηγείται στους εργαζόμενους και μέλη του Σωματείου μας το προβλεπόμενο από τον νόμο διάλειμμα εργασίας, μολονότι το ωράριό τους υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες ημερησίως.

● Δεν χορηγούνται στους εργαζόμενους και τα μέλη του Σωματείου μας, οι αποδείξεις πληρωμής μισθοδοσίας, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τους καταβάλλονται οι νόμιμες αποδοχές, ενώ δεν τηρείται βιβλίο αδειών και υπερωριών.

● Στα μέλη του Σωματείου μας που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου, δεν τους χορηγούνται, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις τους, αντίγραφα της σύμβασής τους, ενώ άλλες ημέρες εμφανίζονται να δουλεύουν με βάση το κατατεθειμένο σε εσάς πρόγραμμα και άλλες πραγματικά εργάζονται.

● Ενώ οι εργαζόμενοι, όπως αποδεικνύεται και από το κατατεθειμένο σε εσάς πρόγραμμα, εργάζονται εντατικά και επί εξαήμερο, στο ΙΚΑ δηλώνονται ότι εργάζονται επί πενθήμερο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα που καταδεικνύουν το μέγεθος των ανωτέρω αναφερομένων παραβιάσεων:

1) Το μέλος  του Σωματείου μας Μπίλλιας Διονύσιος του Παντελή, οδηγός στη δημοτική συγκοινωνία Αμαρουσίου, απασχολήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, Κυριακές και νύκτα, χωρίς να του έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα κανονικά η από τον νόμο προβλεπόμενη προσαύξηση στις αποδοχές του, ενώ παρά την προβλεπόμενη πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται πολλές φορές επί έξι ημέρες εβδομαδιαίως.

2) Τα ίδια ισχύουν, ενδεικτικά, για τους εργαζόμενους Σπυρίδωνα Μπουρνελέ, Ανδρέα Καρανάσιο, Παναγιώτη Σπυρόπουλο και Στέφανο Προβίδα. Ως προς δε τον τελευταίο, και προς απόδειξη της εντατικοποίησης της εργασίας στο πρόγραμμα εργασίας Μαρτίου, που καθώς πιστεύουμε έχει κατατεθεί σε σας, προκύπτει ότι καλείται να εργαστεί επί επτά (7) ημέρες συνεχόμενες».

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης