Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΗΡΑΚΛΕΙΟ>Πολιτισμός>Το Ηράκλειο υποδέχθηκε τον Μίκη Θεοδωράκη

Το Ηράκλειο υποδέχθηκε τον Μίκη Θεοδωράκη

theodwrakis amarysia copy copyΣε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης ξεκίνησε το φετινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Ηράκλεια 2017», το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έχει αφιερώσει στον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο ίδιος ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης τίμησε την πόλη δίνοντας το «παρών» στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων. Παρέα με χιλιάδες πολιτών – οι οποίοι κατέκλεισαν το πάρκο της οδού Πεύκων 51 – εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της πόλης, της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τραγούδησαν τις δημιουργίες του τις οποίες ερμήνευσαν η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλη Μητσιά, άκουσαν ιστορίες από τη ζωή του που αφηγήθηκαν η Μπέτυ Βαλάση, ο Νίκος Γαλανός και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και καμάρωσαν το αφιέρωμα που ετοίμασαν για τον Μίκη τα παιδιά του Ηρακλείου. Όλα αυτά, υπό τους ήχους της Ανεξάρτητης Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

Στο μήνυμα που απηύθυνε από μικροφώνου στους πολίτες του Ηρακλείου, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε:

«Αν θα σωθεί η Ανθρωπότητα, να δείτε πως στα επόμενα χρόνια η μισή θα χορεύει συρτάκι και η άλλη το Ασίκικο...».

Στα ξεχωριστά σημεία της βραδιάς το τραγούδι του Ηρακλειώτη μαθητή, Γιώργου Μαντά, το οποίο άρεσε τόσο πολύ στον Μίκη, ώστε ο μουσικοσυνθέτης ζήτησε από το μικρό να ενταχθεί στην ορχήστρα του!

 Νίκος Μπάμπαλος: «Απόψε υποδεχόμαστε ένα κομμάτι της Ιστορίας»

Εγκάρδιος ο χαιρετισμός του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του πολιτιστικού φεστιβάλ υποδεχόμενος, παράλληλα, τον Μίκη Θεοδωράκη:

«Φίλε Μίκη, εδώ στο Ηράκλειο είμαστε πραγματικά περήφανοι για την παρουσία σου.

Είναι πάντα τιμή μας, τιμή μου, να υποδεχόμαστε στην πόλη μας ανθρώπους που ξεπέρασαν τα όρια της ιστορίας και έγραψαν την δική τους ιστορία.

Σε μία εποχή, που όλοι ψάχνουμε να βρούμε σταθερές και πατήματα για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της ζωής, η υπόμνηση και η υπενθύμιση των αγώνων και των ελπίδων του λαού μας, σε άλλες δύσκολες εποχές, μόνο αναζωογονητικά μπορούν να λειτουργήσουν», τόνισε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε: «Εδώ και τρία χρόνια, μας έχετε δώσει την τιμή και την ευθύνη της διοίκησης της πόλης. Είμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε ότι στο Ηράκλειο γίνονται πολλά και σπουδαία πράγματα, γιατί έχουμε μάθει να διεκδικούμε το καλύτερο, γιατί το Ηράκλειο το περιμένουν ακόμη καλύτερες μέρες».

Κλείνοντας, ο Νίκος Μπάμπαλος ευχαρίστησε την πρώην αντιδήμαρχο και δημοτική σύμβουλο, Μαίρη Ιγγλέση, που φέτος ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των «Ηρακλείων», αλλά και τους ανθρώπους του Δήμου και της δημοτικής επιχείρησης ΚΕΑΕΔΗΑ που έστησαν και παρουσιάζουν για ακόμα μια χρονιά ένα φεστιβάλ «με ποιότητα, με προσανατολισμό τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, δρώμενα, που να κάνουν κάθε Ηρακλειώτη να καμαρώνει για το σπίτι του», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Δεύτερη ημέρα υπό την μελωδία της φωνής της Νένας Βενετσάνου και της κιθάρας του Νότη Μαυρουδή

Από τα δρώμενα της δεύτερης ημέρας ξεχώρισε η συναυλία της Νένας Βενετσάνου παρέα με το Νότη Μαυρουδή και τον Γιώργο Τοσικιάν. Για τον «λόγο της ποίησης» που «ανταμώνει το μέλος του Μίκη» μίλησε ο φιλόλογος – συγγραφέας – εικαστικός Αναστάσης Μαδαμόπουλος παρέα με την ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου, ενώ ο Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ηρακλείου Αττικής  μίλησε για τον «Θεοδωράκη της καρδιάς μας».

 Τα Ηράκλεια 2017 συνεχίζονται μέχρι και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στο πάρκο ΟΤ216 (Πεύκων 51).

Το πρόγραμμα όλων των ημερών είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου  Ηρακλείου Αττικής www.iraklio.gr.

Περισσότερα στην κατηγορία ΗΡΑΚΛΕΙΟ > ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης