Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΚΗΦΙΣΙΑ>Κοινωνία>ΔΕΗ: Βαφτίζει το χαράτσι... ρεύμα

ΔΕΗ: Βαφτίζει το χαράτσι... ρεύμα

Epitropi-1Παράσταση διαμαρτυρίας από μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς και δημότες πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της ΔΕΗ Κηφισιάς, για το χαράτσι των ακινήτων. Συγκεκριμένα, οι πολίτες διαμαρτύρονται για το ποσό του ανεκπλήρωτου χαρατσιού του 2012, που όπως ανακάλυψαν, εμφανίζεται από τη ΔΕΗ στους λογαριασμούς ως ανεξόφλητο ποσό ρεύματος.

«Ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει ως ρεύμα και το επιπλέον ποσό του χαρατσιού, με το φόβο και πάλι της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς. «Αυτό είναι αντίθετο με την απόφαση του ΣτΕ και μας γυρίζει πίσω στην πρώτη εποχή του χαρατσιού, πριν το κίνημα καταφέρει να κατοχυρώσει τη μη διακοπή ρεύματος λόγω του φόρου», τονίζουν και καλούν τους πολίτες σε νέες κινητοποιήσεις για την ακύρωσή του: «Πρόκειται περί κλοπής, δε θα δεχτούμε καμία διακοπή ρεύματος για τα χαράτσια, δε θα δεχτούμε διακοπή σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, ούτε για μη πληρωμή του ρεύματος».

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην οδό Γρ. Λαμπράκη 2, στις 9:00 το πρωί και παρουσία αστυνομικής δύναμης εξέθεσαν το πρόβλημα και ζήτησαν εξηγήσεις από τη διευθύντρια του καταστήματος της ΔΕΗ Κηφισιάς, κ. Γ. Ανδρεοπούλου. Στους καταναλωτές που περίμεναν στην ουρά μοιράστηκε σχετική προκήρυξη που εξηγούσε το θέμα και καλούσε στη μη πληρωμή του ανεξόφλητου ποσού. 

Ο περισσότερος κόσμος δεν ήταν ενημερωμένος, ενώ έχει ήδη προ πολλού χάσει το λογαριασμό για το τι του ζητάνε να πληρώσει και το τι ο ίδιος πλήρωσε, αν πλήρωσε. Την αρχική αμηχανία τους, ακολούθησε, όσο η ουρά μεγάλωνε, το ενδιαφέρον και οι σχετικές συζητήσεις. Μέρος του ΕΕΤΗΔΕ που δεν είχε πληρωθεί με το λογαριασμό της ΔΕΗ, προστίθεται σε πολλές περιπτώσεις στο ανεξόφλητο ποσό του ρεύματος, ενώ το υπόλοιπο στέλνεται στην εφορία ως ανεξόφλητο χαράτσι. Έτσι για παράδειγμα, από ανεξόφλητο χαράτσι 500 ευρώ, τα 300 στέλνονται στην εφορία, ενώ τα 200 εμφανίζονται ως ανεξόφλητο ρεύμα, φουσκώνοντας περαιτέρω τον ήδη φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Οι εξηγήσεις για το πώς, πότε και γιατί, δεν ήταν ούτε συγκεκριμένες ούτε ικανοποιητικές, ενώ η διευθύντρια παρέπεμπε στην κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ για λεπτομέρειες. Η κεντρική ιδέα της απάντησης ήταν ότι τα συστήματα της ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν πάντα το χαράτσι από το ρεύμα και ότι η τυχόν διακοπή του ρεύματος εξαρτάται τελικά από το ύψος του ανεξόφλητου ποσού. 

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις και όπως τονίζει στην «Α», από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, ο κ. Γ. Ανδριανός: «Η μόνη νέα πληροφορία που μας δόθηκε είναι ότι δεν γίνεται διακοπή του ρεύματος, όταν το συνολικό οφειλόμενο ποσό ισούται με την αξία του ΕΕΤΗΔΕ όλων των δόσεων, κάτι που φαίνεται, όμως, στην εκκαθάριση». 

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα τόνισε ότι τα προβλήματα των συστημάτων της είναι θέμα που η ίδια η ΔΕΗ όφειλε να έχει ήδη επιλύσει και δεν μπορεί να τα επικαλείται ως δικαιολογία εφαρμογής απαράδεκτων και παράνομων πράξεων. Επεσήμανε δε ότι δεν θα επιτραπούν διακοπές ρεύματος εξαιτίας αυτής της πρακτικής, αναφέρθηκε στο εξώδικο που θα κατατεθεί από τον Δήμο Κηφισιάς για το συγκεκριμένο ζήτημα και επισήμανε τις προσωπικές ποινικές ευθύνες που θα έχουν εκείνοι που θα επιμείνουν σε παράνομες διακοπές ρεύματος, ευθύνες για τον καταλογισμό των οποίων θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. 

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας μοιράστηκαν σχετικές προκηρύξεις, που καλούσαν στη μη πληρωμή του ανεξόφλητου ποσού και μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν τους πολίτες - καταναλωτές για την επικείμενη παράσταση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου από το Συντονιστικό Συλλογικοτήτων Αττικής, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στη Χαλκοκονδύλη 30, για το ίδιο θέμα. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, το θέμα τέθηκε στον δήμαρχο Κηφισιάς, ο οποίος συμφώνησε κατ’ αρχήν. Τον κάλεσαν, στο πνεύμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το χαράτσι, να σταθεί στο πλάι των δημοτών, στέλνοντας εξώδικο στη ΔΕΗ και επικαλούμενος συγκεκριμένα παραδείγματα που του δόθηκαν ήδη, καλύπτοντας όλους τους δημότες που είχαν αναφερθεί στα προηγούμενα εξώδικα του Δήμου για την αφαίρεση του χαρατσιού από το λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά και όλους τους καταναλωτές στους οποίους επιφυλάχθηκε αυτή η μεταχείριση από τη ΔΕΗ. 

Ελένη Βερυβάκη
Περισσότερα στην κατηγορία ΚΗΦΙΣΙΑ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης