Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΚΗΦΙΣΙΑ>Κοινωνία>Ψήφισμα κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Ψήφισμα κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Σελίδες

Mesa okΤο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία ψήφισμα κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 27/1, στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε στους πλειστηριασμούς και είχε προκληθεί από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, έπειτα από κατάθεση υπογραφών πολιτών, εγκρίθηκε ψήφισμα με βάση την πρόταση που είχε καταθέσει η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, αλλά με αλλαγές. Το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας συντάχθηκε με το αρχικό κείμενο ψηφίσματος της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς.

Σύμφωνα με το τελικό διαμορφωθέν ψήφισμα, έπειτα από τις τροποποιήσεις που πρότεινε η πλευρά της διοίκησης:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, συμπαρίσταται στον αγώνα των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, λόγω του ότι:

α) Οι πολιτικές των διαδοχικών μνημονιακών κυβερνήσεων και των δανειστών, ανέβασαν σε πρωτοφανή ύψη την ανεργία, μείωσαν το εισόδημα όσων ακόμα εργάζονται και τις συντάξεις όσων πρόλαβαν να βγουν σε σύνταξη, ανατρέποντας έτσι κάθε οικογενειακό προγραμματισμό και ακυρώνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων για τεράστιο τμήμα του πληθυσμού.

β) Η προστασία της 1ης κατοικίας αίρεται πλήρως από 1/1/2016 για πάνω από το μισό των περιπτώσεων, ενώ και για τις υπόλοιπες, οι δυσβάσταχτοι όροι θα πετάξουν έξω από τις ρυθμίσεις προστασίας ένα άλλο μεγάλο ποσοστό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς:

* Δηλώνει την αντίθεσή του σε πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, που ήδη εκτελούνται.

* Καλεί τον δήμο και τις υπηρεσίες του να συντονίσει μαζί με τους πολίτες, τους μαζικούς φορείς και τις οργανώσεις της περιοχής, τη συμπαράστασή του στους πληττόμενους, αποτρέποντας τους πλειστηριασμούς σε βάρος κατοίκων.

Καλεί τον δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου να παράσχουν στους άπορους κάθε δυνατή πολιτική, νομική και πρακτική υποστήριξη. Μεταξύ άλλων, να παραβρίσκονται στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών σε βάρος κατοίκων, παρέχοντας πολιτική και νομική υποστήριξη στα κινήματα κατά των πλειστηριασμών και στους πληττόμενους.

Απαιτεί την απαγόρευση των πλειστηριασμών κατοικιών φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και την πώληση κόκκινων στεγαστικών δανείων σε κερδοσκοπικά funds, με κατάργηση των σχετικών νόμων.

Το παρόν ψήφισμα να συζητηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου σε όλες τις επόμενες Συνοικιακές Συνελεύσεις, και να κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, στην

Περιφέρεια Αττικής, στον τοπικό Τύπο και στο διαδίκτυο.

Η εισήγηση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς

Το θέμα εισηγήθηκε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς ο Δημήτρης Κατσάκος, που είπε: «Μια απειλή πλανιέται πάνω από τα σπίτια των ανθρώπων της χώρας μας. Η απειλή των πλειστηριασμών. Βλέπουμε την αγωνία παντού, και στον δήμο μας. Την είδαμε προχθές στη διπλανή αίθουσα στην εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς για τους πλειστηριασμούς, την είδαμε σε τηλέφωνα που πήραμε από προχθές για το ίδιο θέμα, την είδαμε σήμερα πριν λίγο στην απόπειρα πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου όπου είμαστε και πάλι παρόντες. Ο πλειστηριασμός ενημερωτικά δεν έγινε.

Πως φτάσαμε εδώ; Παραφράζοντας τον Κλίντον και τον Σόιμπλε πρόσφατα, θα λέγαμε ότι «Είναι οι μνημονιακές πολιτικές ηλίθιε». Με τη διαφορά ότι εμείς δεν το λέμε για να θίξουμε κανέναν, ενώ ο Σόιμπλε χρησιμοποίησε την έκφραση για να υπενθυμίσει στον πρωθυπουργό την υποτελή θέση της χώρας του και το ποιος είναι  αφεντικό της Ευρώπης.

Οι τράπεζες πριν από την κρίση πίεζαν τον κόσμο να ξανοιχτεί με δάνεια. Γιατί έβγαζαν υπερκέρδη. Και μετά ήρθαν οι μνημονιακές πολιτικές και όλα κατέρρευσαν. Γιατί πώς να πληρώσει το δάνειο ο άνεργος; Πώς να πληρώσει ο επισφαλώς εργαζόμενος, που σήμερα έχει δουλειά και αύριο δεν έχει, που παίρνει 500 ευρώ και όταν θα τον απολύσουν ξέρει ότι δεν θα πάρει δεκάρα αποζημίωση; Πώς να πληρώσουν οι 850.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος με μείωση κατά μέσο όρο 45%, όταν ταυτόχρονα υπάρχει υπέρογκη αύξηση της φορολογίας; Αυτή είναι η αιτία. Γιατί τόση πρεμούρα για τους πλειστηριασμούς;  Μόνο 2 κύρια σημεία:

Πρώτον: Γιατί έτσι απαξιώνεται ακόμα περισσότερο η ακίνητη περιουσία ώστε να γίνει εύκολη βορά του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν θέλουν μικροϊδιοκτήτες, αλλά μεγάλες εταιρίες που να διαχειρίζονται τα ακίνητα και ενοικιαστές από την άλλη. Γιατί δεν θέλουν; Για τον ίδιο λόγο που δε θέλουν φούρνους, μπακάλικα, μικρομάγαζα, ταξί, φαρμακεία, δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς και αγρότες. Θέλουν όλα να τα διαχειρίζονται μεγάλες εταιρείες, κατά προτίμηση πολυεθνικές, αφού πρόκειται για αποικία. Που αυτές θα καθορίζουν τις τιμές και θα τροφοδοτούν τη Γερμανία ή τις ΗΠΑ με κέρδη. Και να μετατρέψουν τους αυτοαπασχολούμενους σε επισφαλώς εργαζόμενους, και τους μικροϊδιοκτήτες σε ενοικιαστές.

Δεύτερον: Γιατί οι τράπεζες θέλουν να καθαρίσουν τις επισφάλειες των ισολογισμών τους αρπάζοντας ότι μπορούν απ’ ευθείας, υπό την απειλή των πλειστηριασμών ή με τους πλειστηριασμούς, ώστε μετά να πουλήσουν τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια σε εταιρίες - κοράκια που ξέρουν καλύτερα από τις τράπεζες τη δουλειά. Είναι οι ίδιες τράπεζες, τις οποίες χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός με εκατοντάδες δισ. μέχρι τώρα και που πρόσφατα τις αποτίμησαν όλες μαζί 500 εκατ., δηλαδή, στο 3% της αξίας τους. Γιατί; Γιατί όποιος δώσει άλλα 500 εκατ. θα κατέχει το 50% όλων των συστημικών τραπεζών της χώρας. Και αυτό ήδη έγινε…

 


Προηγούμενο 1/2 Επόμενη σελίδα

Περισσότερα στην κατηγορία ΚΗΦΙΣΙΑ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης