Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΚΗΦΙΣΙΑ>Κοινωνία>Επιτροπή Αγώνα για το νέο εργοστάσιο βιομάζας

Επιτροπή Αγώνα για το νέο εργοστάσιο βιομάζας

Σελίδες

Erghostasio111Σύμφωνα με τις θέσεις της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς που διατυπώθηκαν και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας και αντίδρασης:

Το νέο εργοστάσιο βιομάζας αποτελεί τη 2η προσπάθεια της εταιρείας να κατασκευάσει εργοστάσιο στην ίδια περιοχή, σε απόσταση 120 μέτρων από το προηγούμενο. Η πρώτη μονάδα συνάντησε την καθολική αντίθεση των δημοτών του Δήμου Κηφισιάς και των μαζικών φορέων της περιοχής, ενώ για τη σχετική μελέτη που εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής εκκρεμεί προσφυγή μαζικών φορέων στο ΣτΕ, την οποία υποστηρίζει και ο Δήμος Κηφισιάς. Όλες οι άλλες αντίστοιχες μονάδες στην Αττική, 14 τον αριθμό(!), συνάντησαν την ίδια αντίδραση και οι ΜΠΕ απορρίφθηκαν. Δεν υπάρχει κανένα συγκριτικό στοιχείο για την επένδυση της Κηφισιάς που να δικαιολογεί τη διαφορετική μεταχείρισή της από τις άλλες.

Το εργοστάσιο, σύμφωνα με τη μελέτη, θα καίει φυτικές ξυλώδεις ύλες, «από ευκάλυπτο και άλλα δέντρα». Από την καύση θα παράγεται ξυλοαέριο SYNGAS, το οποίο θα τροφοδοτεί 3 μηχανές εσωτερικής καύσης / γεννήτριες, για να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Όσο αέριο δεν καταναλώνεται από τις μηχανές τη δεδομένη στιγμή, θα καίγεται από δαυλό καύσης. Η αξιοπιστία του επενδυτή είναι αμφίβολη, χωρίς κανένα έργο στο ενεργητικό του, χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό, με κεφάλαιο 4.500 ευρώ, πράγμα που αφήνει υπόνοιες για το ποιοι κρύβονται ενδεχομένως από πίσω.

Άλλο ανανεώσιμη και άλλο καθαρή και φτηνή πηγή ενέργειας
Η φύση της επένδυσης ως επένδυση σε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» (ΑΠΕ), προβάλλεται με τρόπο ώστε αυτή να εμφανισθεί ψευδώς και ως οικολογική λύση. Ωστόσο άλλο ανανεώσιμη πηγή και άλλο καθαρή πηγή ενέργειας. Ανανεώσιμες πηγές (και ανεξάντλητες μιας που η φύση τις παρέχει διαρκώς, αφειδώς και δωρεάν) και ταυτόχρονα καθαρές (αν και υπάρχουν κάποια αρνητικά σημεία στην εκμετάλλευση και γι’ αυτές) είναι η αιολική, ηλιακή, αεροθερμική, γεωθερμική, υδροθερμική, υδροηλεκτρική και η ενέργεια των ωκεανών. Αντίθετα, η ενέργεια από βιομάζα, από εκλυόμενα αέρια στους χώρους υγειονομικής ταφής, από αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και από βιοαέρια, δεν είναι ίδιου τύπου, παρόλο που σχετική οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου του 2008 τις τσουβαλιάζει μαζί (για να επιδοτούνται). Το γεγονός ότι η καύσιμη ύλη μπορεί να ανανεωθεί τεχνητά (η βιομάζα για παράδειγμα μέσω καλλιέργειας) δεν μετατρέπει το εργοστάσιο σε οικολογική λύση, γιατί υπάρχουν εγκαταστάσεις βιομάζας άκρως βλαπτικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Γνωρίζουμε όλοι τη ρύπανση που παράγουν τα τζάκια, τα οποία χρησιμοποιούν επίσης ως καύσιμο ανανεώσιμες πηγές (το ξύλο). Δεν τα επιδοτούμε κιόλας. Ο χαρακτηρισμός της επένδυσης ως ΑΠΕ σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ, σχετίζεται λοιπόν μόνο με το αν θα επιδοτείται ή όχι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται, και όχι με τη βλαπτικότητα ή ωφελιμότητά της, κάτι που γίνεται προσπάθεια να αποκρυφτεί.

Η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι βιώσιμη, παρά μόνο εάν επιδοτηθεί αδρά. Η 3πλάσια τιμή στην οποία αγοράζεται το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ΑΠΕ συγκριτικά με το κόστος παραγωγής από τη ΔΕΗ, χρεώνεταιμάλιστα αποκλειστικά στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω του τέλους ΑΠΕ στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, με πρόσχημα τις ΑΠΕ, ο ιδιώτης (γιατί στην κρατική ΔΕΗ απαγορεύεται να επενδύσει σε ΑΠΕ), καρπώνεται ως κέρδος τον ιδρώτα του καταναλωτή. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί μια ρυπογόνα πηγή μέσα στον αστικό ιστό και ταυτόχρονα υπέρμετρα ακριβή;


Προηγούμενο 1/2 Επόμενη σελίδα

Περισσότερα στην κατηγορία ΚΗΦΙΣΙΑ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης