Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Κοινωνία>«Μαρτύριο» από τον ΗΣΑΠ

«Μαρτύριο» από τον ΗΣΑΠ

hsap200«Μαρτύριο από τα χαράµατα ως τα ξηµερώµατα, µε ηρεµιστικά κοιµόµαστε» λένε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ κάτοικοι των περιοχών γύρω από το ΚΑΤ και στέλνουν επιστολές σε ΥΠΕΧΩΔΕ, για να καταµετρηθεί ο θόρυβος, που ο ίδιος ο ΗΣΑΠ παραδέχεται ότι αυξήθηκε κατά 2 ντεσιµπέλ. 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης

Την αγανάκτηση και τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων πέριξ των γραμμών του ΗΣΑΠ στην περιοχή του σταθμού «ΚΑΤ» έχει προκαλέσει ο «ανυπόφορος», όπως τον χαρακτηρίζουν, συριστικός θόρυβος των διερχόμενων συρμών πάνω στις ράγες που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών αναβάθμισης της γραμμής «Πειραιάς – Κηφισιά».

Όπως είχε αναφέρει πρώτη η ΑΜΑΡΥΣΙΑ σε προηγούμενο φύλλο, οι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών, προκειμένου, σε μια πρώτη οργανωμένη κίνησή τους, να απευθυνθούν κατ’ αρχάς με επιστολή τους στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι κάτοικοι ζητούν να υπάρξει καταμέτρηση του θορύβου από τα ειδικά συνεργεία του υπουργείου, προκειμένου, στη συνέχεια, να προβούν σε αίτημα προς τον ΗΣΑΠ ώστε να αντιμετωπιστεί ουστιαστικά και άμεσα το πρόβλημα.

Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς, όπως μας λέει ο Σωτήρης Χέρας, κάτοικος της περιοχής και εκ των συντονιστών των ενεργειών των κατοίκων, ενώ ο ΗΣΑΠ παραδέχεται το πρόβλημα, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν οι πόροι για άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις.

«Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΗΣΑΠ παραδέχτηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους ότι, παρά τις αρχικές εξαγγελίες, ο θόρυβος που κάνουν οι συρμοί όχι μόνο δεν μειώθηκε κατά 2 ντεσιμπέλ, αλλά αυξήθηκε κατά 2 ντεσιμπέλ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σ. Χέρας, προσθέτοντας: «Όπως μας είπαν, σε ορισμένα σημεία, στο Ηράκλειο και στα Πετράλωνα, έγιναν κάποια διορθωτικά έργα, προκειμένου αυτά τα 2 ντεσιμπέλ να εξαλειφθούν και να επανέλθει ο θόρυβος στα προ έργων επίπεδα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές, όπως η δική μας».

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 100 υπογραφές μεμονωμένων κατοίκων και οικογενειών, που διαμένουν σε οδούς όπως Σουλίου, Βασ. Όλγας, Ηροδότου, Ίριδος, Κνωσού και Μακεδονίας, συνοδεύοντας το παρακάτω κείμενο που στάλθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και το οποίο αναφέρει τα εξής:

•••

«Είμαστε όλοι κάτοικοι Αμαρουσίου και οι οικίες μας βρίσκονται πέριξ του σταθμού του ΗΣΑΠ “ΚΑΤ”. Πρόσφατα, η εταιρεία ΗΣΑΠ Α.Ε. προχώρησε στα έργα αντικατάστασης των γραμμών και στην τοποθέτηση γραμμών με νέο τύπο στρωτήρων σταθερής τροχιάς. Το αποτέλεσμα ενδεχομένως να είναι θετικό αναφορικά με την ασφάλεια και την ταχύτητα, είναι όμως απελπιστικό αναφορικά με τον θόρυβο. Τα επίπεδα του αερόφερτου θορύβου σε όλους εμάς τους αποδέκτες, που ζούμε σε απόσταση βολής από τις γραμμές, έχουν αυξηθεί δραματικά. Εμείς, τουλάχιστον, έτσι βιώνουμε το φαινόμενο καθημερινά και κάθε 2-3 λεπτά που διέρχονται τα τρένα.

Καθότι ετοιμαζόμαστε να προβούμε σε επίσημο αίτημα προς την εταιρεία ΗΣΑΠ Α.Ε. για τη σοβαρή και με ενδεδειγμένους τεχνικούς τρόπους αντιμετώπιση του θέματος του θορύβου, αιτούμαστε στην υπηρεσία σας την διενέργεια μέτρησης των επιπέδων θορύβου (dbA) στο τμήμα των γραμμών που εκτείνεται μετά τον σταθμό Αμαρουσίου ως και τον σταθμό ΚΑΤ, προκειμένου να έχουμε και την επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των επιπέδων του αερόφερτου θορύβου και να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με την ΗΣΑΠ Α.Ε., ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις.

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, αφού ο θόρυβος είναι αισθητά μεγαλύτερος και διαπεραστικός.

Υ.Γ.: Οι ώρες λειτουργίας του τρένου είναι από τις 4:50 π.μ. έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα τη χρήση… ηρεμιστικών για έναν ήσυχο ύπνο».

 

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης