Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Κοινωνία>«Αλληλέγγυοι Δρόμοι»

«Αλληλέγγυοι Δρόμοι»

allilegioi-1Τη διάθεσή τους για εθελοντική προσφορά και αλληλέγγυα δράση που θα δίνει διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ανακοίνωσε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, η πρωτοβουλία κατοίκων του Αμαρουσίου «Αλληλέγγυοι Δρόμοι». Η πρώτη δράση της ομάδας ξεκίνησε την Κυριακή 14 Απριλίου, με διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στην περιοχή πίσω από το ΟΑΚΑ (επί της οδού Αμαρυσίας Αρτέμιδος) και είχε διάρκεια από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Την παρουσία της πρωτοβουλίας ανέλαβε να κάνει ο Δημήτρης Μπιρμπίλης, ενώ στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και το μέλος Παναγιώτης Μαρούδας. 

Ξεκινώντας με το ποιοι απαρτίζουν τη νέα ομάδα, o κ. Μπιρμπίλης δήλωσε ότι πρόκειται για μια ανοιχτή πρωτοβουλία πολιτών του Αμαρουσίου και ότι η επιτυχία αυτής της τάσης και του οράματος θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή της ίδιας της τοπικής κοινωνίας: «Είμαστε άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και εμπειρίες. Πολλοί από εμάς συμμετείχαμε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα γενικότερα από το λαό, αντιστεκόμενοι απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και τις πολιτικές λιτότητας που σήμερα επιτίθενται στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η οποία δηλητηριάζει την κοινωνία».

Οι στόχοι της ομάδας «Αλληλέγγυοι Δρόμοι»

Αναφερόμενος στους στόχους της πρωτοβουλίας ο κ. Μπιρμπίλης δήλωσε ότι «η σκέψη και ο στόχος μας είναι να δημιουργηθούν δομές, οι οποίες θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας πάνω στην πόλη μας. Δομές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και θα στοχεύουν πρώτα και κύρια σε 4 τομείς:

- Στο ζήτημα της οικονομικής ανακούφισης, με τη δημιουργία συνεταιρισμών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με αστικές καλλιέργειες που θα απαντούν στο ζήτημα της ανεργίας, με διάθεση προϊόντων από παραγωγούς, χωρίς ενδιάμεσα κόστη, που θα απαντούν στην ακρίβεια. 

- Στην κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη ανθρώπων της πόλης μας, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις και την εθελοντική προσφορά. 

- Στην ανάπτυξη πολιτισμικής δράσης σε κάθε γειτονιά. 

- Στην ανάπτυξη ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας, ώστε κανείς να μη νιώθει μόνος και αβοήθητος». 

Όπως ανέφερε, «οι παραπάνω δομές που οραματιζόμαστε απαιτούν σχέδιο κινητοποίησης και συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, ανοιχτές διαδικασίες, δημοκρατικό έλεγχο, διαφάνεια και όραμα. Απαιτείται επίσης, καταγραφή των αναγκών της πόλης μας, γιατί αυτές θα καθορίσουν το πλαίσιο και το περιεχόμενο των παρεμβάσεών μας. Απαιτείται σεβασμός στον εθελοντισμό και την προσφορά, ώστε να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των δράσεων». 

Η πρώτη δράση

Όσον αφορά στην πρώτη δράση της πρωτοβουλίας που είναι η διάθεση των προϊόντων στις 14 Απριλίου, εξήγησε ότι «με τη δράση μας αυτή στοχεύουμε στο κοινωνικό όφελος με την έννοια ότι θέλουμε να διατεθούν στους καταναλωτές φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Ερχόμαστε σε αντίθεση με την οικονομία της αγοράς που ελέγχει και “ανεβάζει” τις τιμές κερδοσκοπώντας, αναπτύσσουμε τον εθελοντισμό στη διαδικασία της διανομής και αναδεικνύουμε την αλληλεγγύη, καθώς ένα μέρος των προϊόντων των παραγωγών θα διανεμηθεί δωρεάν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, ενώ τέλος στοχεύουμε στην ανάπτυξη της αμοιβαιότητας».

«Εμπόδια από τον Δήμο»

Σύμφωνα με τον κ. Μπιρμπίλη, ενώ ήταν έτοιμοι για να προχωρήσουν στην πρώτη πρακτική τους ενέργεια και δράση, συνάντησαν ένα εμπόδιο από πλευράς του Δήμου, όσον αφορά στην παραχώρηση ενός χώρου που θα τους επέτρεπε να πραγματοποιήσουν τη δράση τους. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η πρόθεσή μας δεν είναι να σταθούμε συγκρουσιακά με τον Δήμο. Εμείς ζητάμε ο Δήμος να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και να διαθέσει τις δομές του, τα σταντ, τα λεωφορεία, να διακινηθεί η δράση της κίνησής μας, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική η κοινωνική μας παρέμβαση. Πιστεύουμε ότι σε αυτές τις διαδικασίες ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλείται να στηρίξει και να ενισχύσει πρωτοβουλίες πολιτών και κινήσεων, καθώς διαθέτει τόσο τη νομιμοποίηση όσο και το διοικητικό μηχανισμό και τις υποδομές». 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο η χρονική στιγμή που εμφανίζονται θα μπορούσε να σχετιστεί με μια προεκλογική εμφάνιση, ο κ. Μαρούδας δήλωσε ότι «αυτό που κάνουμε δεν έχει καμία σχέση με προεκλογικές εμφανίσεις και δεν μας είχε περάσει καν από το μυαλό! Αν ήταν έτσι, θα ονομάζαμε ευθέως την ομάδα μας κάτι διαφορετικό». 

Κλείνοντας, οι δύο άνδρες κάλεσαν «κάθε πολίτη που είναι διατεθειμένος και επιθυμεί να διαθέσει τις γνώσεις του και το περίσσευμα του χρόνου του, να μοιραστεί το όραμα και την προσπάθειά μας στον δρόμο της αυτο-οργάνωσης και της αλληλεγγύης, σεβόμενος τις αρχές μας».

Αμάλθεια Καραλή


Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης