Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Εκπαίδευση>Αγανάκτηση και των… γονέων για τα τεράστια προβλήματα

Αγανάκτηση και των… γονέων για τα τεράστια προβλήματα

vraxnos KATW amarysiaΜε τα τεράστια προβλήματα υποδομών, ασφάλειας και χωρητικότητας που αντιμετωπίζουν τα συστεγαζόμενα 16ο Δημοτικό και 10ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη η διοίκηση του Δήμου.

Άστραψαν και βρόντηξαν οι γονείς των παιδιών του 16ου Δημοτικού και 10ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 9 Μαΐου, ζητώντας από την διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Μετά από τρεις παρουσίες στην «Ώρα του Δημότη», όπου τα ερωτήματα και τα αιτήματά τους δεν έτυχαν της αντιμετώπισης που επιθυμούσαν, οι εκπρόσωποι των δύο Συλλόγων Γονέων βρέθηκαν ξανά στα έδρανα και δεν μάσησαν τα λόγια τους. Με αφορμή δύο παρά λίγο μοιραία ατυχήματα σε μαθητές, τα οποία αποδίδουν στο γεγονός του συνωστισμού τους στο μικρό προαύλιο, αλλά και τα προβλήματα κτηριακής επάρκειας και ασφάλειας που διαρκώς επισημαίνουν, οι γονείς έθεσαν εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο τα αιτήματά τους.

Ζήτησαν, μάλιστα, έγγραφη βεβαίωση του Δήμου είτε ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς είτε ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, προειδοποιώντας ότι «τον λόγο μετά θα έχουν τα δικαστήρια».

Δεν έλειψαν, μάλιστα, οι βαριές εκφράσεις, με χαρακτηριστικότερη την φράση «πρόκειται για προσωπικό όνειδος του δημάρχου» (ο οποίος ήταν απών από την συζήτηση).

Οι εκπρόσωποι των γονέων έθεσαν για μια φορά ακόμη τα αιτήματά τους, τα οποία είναι: 

«- Να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του όμορου οικοπέδου και να επεκταθεί το προαύλιο. Είναι απαράδεκτο και συνάμα επικίνδυνο σε έναν προαύλιο χώρο έκτασης 750 τ.μ. με προδιαγραφές για 160 παιδιά να συνωστίζονται σήμερα 262 παιδιά, ενώ την επόμενη χρονιά ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 280, δηλαδή αντιστοιχούν 2,6 τ.μ. ζωτικός χώρος ανά παιδί. Ο κίνδυνος τραυματισμού ελλοχεύει καθημερινά, ενώ οι διδάσκοντες έχουν αναλάβει τον ρόλο του φύλακα αποτρέποντάς τα από το να κινούνται ελεύθερα για να μην χτυπήσουν.

- Να γίνει λεπτομερής στατικός έλεγχος σε όλο τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, καθώς πρόκειται για κτίριο 50ετίας, ενώ σε Έκθεση Αυτοψίας της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία διενεργήθηκε το 2013 επισημαίνονται εμφανή προβλήματα στο κτίριο και συνιστάται περαιτέρω ενδελεχής έλεγχος.

- Να μεταστεγαστεί το 10ο Νηπιαγωγείο από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά σε άλλο χώρο, ο οποίος θα πληροί τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις ή να γίνει προσθήκη καθ’ ύψος στο υπάρχον κτίριο, προκειμένου να αποδοθούν οι δύο αίθουσες στο Δημοτικό και να μπορέσει το Νηπιαγωγείο να λειτουργήσει σωστά, γιατί τις τελευταίες 2 χρονιές 50 νήπια και προνήπια στοιβάζονται σε 1 αίθουσα διδασκαλίας και 1 βοηθητικό χώρο – διάδρομο δίπλα στην τουαλέτα.

-  Να μελετηθεί και να κατασκευαστεί επιπλέον μεταλλική σκάλα στο κτίριο, ώστε να εξασφαλίζεται και δεύτερη έξοδος διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Δεδομένου του υπεράριθμου των μαθητών, υπάρχουν ήδη προβλήματα κατά των καθημερινή «ήρεμη» μετακίνησή τους μέσω της μίας και μοναδικής σκάλας που υπάρχει στο κτίριο. Πόσο μάλλον δε, κατά την έκτακτη και επείγουσα μαζική μετακίνησή τους σε περίπτωση ενός επικίνδυνου και καταστροφικού γεγονότος (σεισμός, πυρκαγιά, κλπ.)».       

Έθεσαν, επίσης, θέμα πρόσβασης στην πύλη του σχολικού συγκροτήματος και πεζοδρόμησης του δρόμου μπροστά από αυτό, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά.

Οι δύο πρόεδροι των συλλόγων Κώστας Χροναίος (10ο Νηπιαγωγείο) και Γιάννης Ακριώτης (16ο Δημοτικό) επικοινώνησαν για το θέμα με την ΑΜΑΡΥΣΙΑ. Με έκδηλη την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στα σχολεία, όπου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «αντιστοιχούν 2,5 τ.μ. ανά παιδί» (!), μας έθεσαν τα παραπάνω αιτήματά τους και επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να επιλυθούν τα «βασικά προβλήματα που κάθε σχολεία θα έπρεπε να έχει λυμένα εξ ορισμού», όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΡΑΧΝΟΣ

«Σύσκεψη υπό τον δήμαρχο ή παραιτούμαι»

Η αμηχανία του Δημοτικού Συμβουλίου μπροστά στην αγανάκτηση των γονέων ήταν έκδηλη και ο πρόεδρος Παναγιώτης Βραχνός ανέλαβε προσωπικά να κατευνάσει τα πνεύματα, δεσμευόμενος ότι εντός 15 ημερών θα γίνει ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο υπό τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολικό συγκρότημα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική η φράση του ότι «αν δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση, θα παραιτηθώ»!

Νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε αντιδικήσει με τους γονείς για τα πανό διαμαρτυρίας που έχουν αναρτηθεί στα κάγκελα του σχολείου. Οι γονείς απάντησαν ότι αναρτήθηκαν με απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των δύο συλλόγων, ζητώντας «να σταματήσουν κάποιοι να διαδίδουν ότι εμείς θέλουμε να κλείσει το σχολείο, αφού αυτό είναι αρμοδιότητα και απόφαση του Δήμου, όχι δική μας».

dimarxeio amarousiou amarysia copy copy copy copy copy copy copy copyΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

«Θα ακουσθούν όλες οι απόψεις και θα αναζητηθούν οι πιθανές λύσεις»

Στην επίσημη ανακοίνωσή του ενόψει της σύσκεψης με τις σχολικές κοινότητες του 16ου Δημοτικού και 10ου Νηπιαγωγείου, ο Δήμος Αμαρουσίου αναφέρει τα εξής:

«Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα μεταξύ της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου και των εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου και του 10ου Νηπιαγωγείου, προκειμένου να εξετασθούν τα αιτήματα που ετέθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου κατά τη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου2017.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Βραχνός, αφού άκουσε τα αιτήματα των Συλλόγων του 16ου Δημοτικού Σχολείου και του 10ου Νηπιαγωγείου, υποσχέθηκε στους παρευρισκόμενους ότι αυτά θα εξετασθούν σε ειδική σύσκεψη υπό το Δήμαρχο κ. Γιώργο Πατούλη και με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιακών στελεχών, προκειμένου να ακουσθούν όλες οι απόψεις και να αναζητηθούν οι πιθανές λύσεις.

Τα αιτήματα των Συλλόγων, που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, αφορούν μεταξύ άλλων στο στατικό έλεγχο του φέροντα οργανισμού του κτιρίου, στην απαλλοτρίωση του όμορου οικοπέδου για να επεκταθεί το προαύλιο του σχολείου, στην μετεγκατάσταση του 10ου Νηπιαγωγείου και στην κατασκευή μίας επιπλέον μεταλλικής σκάλας στο κτίριο.

Δεδομένης της ευαισθησίας της Δημοτικής Αρχής για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων της πόλης για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών, ο Δήμος Αμαρουσίου μέσω της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής έχει ανταποκριθεί πλήρως στα αιτήματα της Διεύθυνσης σε εργασίες συντήρησης, επισκευών και εξοπλισμού, τόσο στο 16ο Δημοτικό Σχολείο, όσο και στο 10ο Νηπιαγωγείο, ενώ έχει πιστώσει σημαντικό ποσόν για τις λειτουργικές ανάγκες και τις μικροεπισκευές.

Ειδικότερα, τον τελευταίο χρόνο μεταξύ άλλων στο 16ο Δημοτικό Σχολείο έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω εργασίες:

- Ολική ανακατασκευή δαπέδου αυλής

-Συντήρηση – βάψιμο πέργκολας

-Μόνωση στέγης πρόσθετου κτιρίου

-Τοποθέτηση αντικεραυνικής προστασίας

-Λείανση μαρμάρων σκάλας και τοποθέτηση αντιολισθητικών ταινιών

-Τοποθέτηση εξωτερικού κουδουνιού και κάμερας

-Πρόσθετη στήριξη βόρειας μεταλλικής εισόδου σχολείου

-Ηχομόνωση αίθουσας  και νηπιαγωγείου

-Αγορά 11 νέων υπολογιστών για το εργαστήριο πληροφορικής

-Αναβάθμιση ηχητικού συστήματος αίθουσας εκδηλώσεων

-Τοποθέτηση βιντεοπροβολέων και βάσεων υποδοχής

-Τοποθέτηση μπάρας στην αυλή για διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία    

Αντίστοιχα στο 10 Νηπιαγωγείο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες:

-Εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας»

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης