Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Εκπαίδευση>Ο αριστούχος των Πανελληνίων είναι από το Μαρούσι

Ο αριστούχος των Πανελληνίων είναι από το Μαρούσι

nikomanis AMARYSIAΟ μαθητής του Πρότυπου Λυκείου Αναβρύτων, Άγγελος Νικομάνης, κέρδισε την πρωτιά με τις υψηλότερες βαθμολογίες σε όλη την Ελλάδα, όπως διαμορφώνεται ο χάρτης των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων 2017.

Με 19.820 μόρια, ίσως την υψηλότερη σχολική επίδοση στην Ελλάδα, παίρνει επάξια «το εισιτήριο» για τη σχολή των ονείρων του, τη Σχολή Ναυπηγών, Μηχανολόγων, Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Μέχρι πριν τρεις μήνες, ήθελα διακαώς να περάσω Φυσικό ή Μαθηματικό. Ωστόσο, με κίνητρο την επαγγελματική αποκατάσταση, δεδομένου και του υψηλού δείκτη ανεργίας στη χώρα, αποφάσισα να αλλάξω κλάδο κυριολεκτικά τελευταία στιγμή», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις φετινές Πανελλήνιες 2017, αποδεικνύοντας περίτρανα πως τα αγαθά κόποις κτώνται. Και όχι μόνο. Αντίθετα με τους περισσότερους αριστούχους που «κλείνουν το μάτι» στην προοπτική καριέρας στο εξωτερικό, ο Άγγελος δήλωσε στο News 24/7 αρνητικός στο φαινόμενο του brain drain και υπερασπίζεται το λόγο που θα «τραβήξει χειρόφρενο» στην Ελλάδα. «Δεν βοηθάμε την οικονομία της χώρας με το να φεύγουμε. Αντίθετα, την καταδικάζουμε. Θα μείνω εδώ να το παλέψω και να βοηθήσω όπως μπορώ».

Δεν βοηθάμε την οικονομία της χώρας με το να φεύγουμε

Τα θεμέλια για την επιτυχία, προϋπήρχαν. Με απολυτήριο 19.7 στην Α’ Λυκείου και «ολοστρόγγυλο» 20 στο απολυτήριο της Β’, ο Άγγελος ήξερε ότι με αυτοσυγκέντρωση και θέληση, θα μπορέσει να πετύχει τους ψηλούς του στόχους. Ίσως όμως ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό. Με 20 στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, 20 σε Χημεία και Φυσική, αλλά και 19.1 στην Έκθεση, ίσως αποτελεί έναν από τους υψηλότερους «σκόρερ» στο 2ο επιστημονικό Πεδίο.

Μου έτυχαν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και θέλει σθένος για να μην καταρρεύσεις

Τι θέλει όμως ο ίδιος να ξεχάσει, στο τέλος αυτής της επίπονης διαδρομής και τι είναι αυτό που θέλει να κρατήσει; «Δεν είναι το μέγεθος της ύλης που μας εξαντλεί. Ούτε το εντατικό διάβασμα. Προσωπικά μου έτυχαν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και θέλει ιδιαίτερο σθένος, προκειμένου να μην εγκαταλείψεις την προσπάθειά σου. Και βασικά, για να μην καταρρεύσεις. Δεν είναι μόνο το σχολείο που μας απασχολεί για ένα χρόνο, υπάρχουν και άλλα ζητήματα σοβαρότερα και εύχομαι ο καθένας να μπορεί να αντεπεξέλθει σε δύσκολες συγκυρίες. Θα κρατήσω τη γενική εμπειρία, ως κάτι θετικό. Αλλά θα διαγράψω τα εξίσου απαιτητικά, θερινά μαθήματα. Τελειώνοντας τη Β' Λυκείου και όντας ήδη εξαντλημένος από τις ενδοσχολικές εξετάσεις, μπήκα σύντομα στη διαδικασία διαβάσματος. Ο δε χρόνος που απέμεινε από το τέλος των θερινών μαθημάτων μέχρι την έναρξη των τεστ προσομοιώσεων τον ίδιο Σεπτέμβριο, δεν στάθηκε αρκετός για να ξεκουραστώ πραγματικά. Ναι, αυτό είναι κάτι που θέλω να αφήσω πλέον πίσω μου και σχεδόν να μην θυμάμαι».

Το μυστικό της επιτυχίας

Ποιο όμως το μυστικό επιτυχίας που ξεχώρισε τον Άγγελο ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους; «Όχι κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο. Συστηματικό διάβασμα. Αυτό έκανα. Κάποιες μέρες πήγαινα και τις βόλτες μου για να χαλαρώσω, αλλά ποτέ δεν έχανα τη συνέχεια στη μελέτη. Καθημερινά 4.5 ώρες αγώνας δρόμου. Άκουγα συμμαθητές μου να μιλούν για 9 ώρες και πραγματικά, δεν το πίστευα. Είναι λάθος αυτό, διότι εξαντλείσαι σωματικά και μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Έτοιμος για την Ολυμπιάδα Φυσικής στην Ινδονησία

Αν και μετανιώνει για τη διακοπή των ξενόγλωσσων μαθημάτων (Αγγλικά και Γερμανικά) κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες, για το ότι «κρέμασε τα παπούτσια» του γυμναστηρίου, όπως και ότι άφησε στην άκρη τα μαθήματα Κιθάρας, σήμερα δηλώνει έτοιμος για «επανασύνδεση» με τα χόμπι του και για τη συμμετοχή στην ερχόμενη Ολυμπιάδα Φυσικής που διοργανώνεται στην Ινδονησία, με συμμετοχές από περίπου 80 χώρες. «Μαζί με την προοπτική ανανέωσης σε όλους τους τομείς, θα φροντίσω να τα πάω όσο πιο καλά γίνεται και σε αυτό το διαγωνισμό. Μετείχα ήδη σε δύο στάδια και κατάφερα να διακριθώ στην εθνική 5άδα, οπότε και το ταξίδι μέχρι την Ινδονησία, θα είναι μεγάλη τιμή και πρόκληση για εμένα».

Η εικόνα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Όσο για τα «γκρίζα σημεία» της Γ' Βάθμιας εκπαίδευσης, ο μικρός Άγγελος υπογραμμίζει μερικά από εκείνα που για τον ίδιο χρήζουν άμεσης και ριζικής αναδιάρθρωσης: «Θα έπρεπε να μπει τέλος στην κομματοκρατία. Η παρέμβαση του πολιτικού συστήματος στην εκπαίδευση τελικά δεν λειτουργεί προς όφελος του φοιτητή, αντίθετα επιμολύνει σκέψεις και συνειδήσεις. Καλό θα ήταν να υπάρχει μαζική συμμετοχή στα κοινά του πανεπιστημίου. Τα Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι ιδρύματα προώθησης της γνώσης και όχι πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης».

 

 
Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης