Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Πολιτική>Αντιμνημονιακός συνασπισμός

Αντιμνημονιακός συνασπισμός

Σελίδες

tsipras-marousi-1Σε κάτι παραπάνω από μια απλή ομιλία εξελίχθηκε η επίσκεψη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Μαρούσι τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, η οποία κατέληξε σε μια πολύωρη παραμονή του στο δημαρχείο της πόλης, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, να μιλήσει με τα τοπικά σωματεία και κοινωνικούς φορείς για τα προβλήματα που τους απασχολούν, αλλά και να απαντά για πολλή ώρα μετά το τέλος της κεντρικής του ομιλίας στις ερωτήσεις του κοινού, στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων.

Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδεψε ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεωνάς, ο οποίος στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα. Δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012, επισήμανε ότι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, τα έσοδα του κράτους είναι κατά πολύ περισσότερα από τα λειτουργικά του έξοδα. «Κάτι που σημαίνει ότι λεφτά για μισθούς και συντάξεις υπάρχουν, αλλά σκόπιμα παραπλανούν τον λαό ότι δεν υπάρχουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους τόκους και τα επιτόκια της διεθνούς τοκογλυφίας και να εφαρμόσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές του μνημονίου και του γαλλογερμανικού άξονα», όπως ανέφερε.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος μετέφερε το κλίμα που συνάντησε κατά την επαφή που είχε με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, κάνοντας λόγο για «κλίμα κατάθλιψης που ενέχει και το σοβαρό ενδεχόμενο της έκρηξης, μετά την συνεχή καλλιέργεια φόβου και συλλογικής ενοχής».

«Στόχος τους η δημόσια περιουσία»

Αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι μόνο το έγκλημα εκ προμελέτης που συνιστά το πείραμα που διεξάγεται με τη μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς έχουν βάλει στο μάτι τη δημόσια περιουσία, αποτιμώντας την στο 1/5 της αξίας της. Και σε αυτό το έγκλημα είναι εξαρχής μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, άλλωστε ο κ. Σαμαράς το πρότεινε πρώτος». Παράλληλα χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο έγκλημα όλων» τη νέα δανειακή σύμβαση και ιδιαίτερα την υπαγωγή της στο Αγγλοσαξονικό Δίκαιο. «Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει στόχο να εφαρμόσει καμία απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αλλά να εισπράξει τα χαράτσια, να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους, είτε με απολύσεις είτε με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, να ξεπουλήσει παραγωγικούς πόρους της χώρας, να ιδιωτικοποιήσει κάθε δημόσιο αγαθό, με αντάλλαγμα το 2020 να επιστρέψουμε στο χρέος που είχαμε το 2009», ανέφερε και πρόσθεσε: «Όσο εμείς παρακολουθούμε τα καθημερινά επεισόδια αυτού του θιάσου ποικιλιών που ονομάζεται κυβέρνηση τριμερούς μνημονιακής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ακροδεξιάς, να υπονομεύουν ο ένας τον άλλον και να μιλάνε ανοιχτά για τον “κομμουνιστικό κίνδυνο” όπως ο κ. Καρατζαφέρης, την ίδια ώρα πίσω από κλειστές πόρτες, τραπεζίτες, μεγαλοεκδότες, εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβοι θα κανονίζουν όμορφα - όμορφα τις δουλειές τους και με τον κύριο Παπαδήμο, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και εις βάρος των εργαζομένων».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον κεντρικό άξονα προτάσεων του κόμματός του. «Τρόποι εξόδου από την κρίση υπάρχουν, δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Αυτό που εμείς ονομάζουμε “ανακατανομή του πλούτου” δεν είναι κάτι θεωρητικό», ανέφερε, για να προσθέσει:

«Ξεκινάμε από τους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν λιγότερα απ’ ό,τι οι μετανάστες σε φορολογία (50 εκατ. οι μετανάστες για την “πράσινη κάρτα”, μόλις 15 εκατ. οι εφοπλιστές που απολαμβάνουν και 52 φορολογικές απαλλαγές). Εμείς προτείνουμε μια φορολογία του κύκλου εργασιών τους 500.000 ευρώ. Δεν είναι τίποτα γι’ αυτούς, όμως συνολικά στο κράτος θα έμπαιναν 2 δισ. ευρώ, δηλαδή δεν θα χρειαζόταν το χαράτσι της ΔΕΗ ή το 23% ΦΠΑ στην εστίαση.

Μετά πάμε στον τζίρο των μεγάλων επιχειρήσεων. Υπάρχουν λίγες, γύρω στις 100, ελληνικές εταιρείες που εν μέσω κρίσης έχουν τζίρο 200 δισ. ευρώ μέχρι το 2010. Με έναν φόρο 1% στον τζίρο τους, θα μαζεύονταν γρήγορα άλλα 2 δισ. ευρώ.

Και τέλος, αλλά το σημαντικότερο, το “περιουσιολόγιο”. Να είναι υποχρεωμένος κάθε πολιτικός και κάθε Έλληνας πολίτης να δηλώνει όχι μόνο την ακίνητη αλλά και την κινητή του περιουσία, τόσο σε τράπεζες εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Αν δεν το κάνει και συλλαμβάνεται, να δημεύεται η περιουσία του. Αν είχαμε “περιουσιολόγιο” και ξέραμε τον πραγματικό πλούτο που υπάρχει για όλους, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που ο καθένας, όπως λέει το Σύνταγμα, να φορολογείται με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια δέσμη ενεργειών που θα έπρεπε να γίνουν «αν ήμασταν κυβέρνηση», όπως είπε: «Θα καταγγέλλαμε το μνημόνιο και τους μνημονιακούς νόμους. Δεν θα υπογράφαμε τη νέα δανειακή σύμβαση που καταδικάζει σε ισόβια κάθειρξη τη χώρα και σημαίνει εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Δεν θα κυρώναμε τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη και θα ασκούσαμε το δικαίωμα του βέτο, γιατί, είτε το θέλει είτε όχι ο κ. Σαρκοζί, εξακολουθούμε να είμαστε, έστω και τυπικά, ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης. Και στο κάτω - κάτω, αν είναι να διαλυθούμε, να μην το κάνουμε μόνοι μας. Να τους πάρουμε παρέα! Τέλος, θα πηγαίναμε σε ραγδαία ανακατανομή του πλούτου και του εισοδήματος εις βάρος των “εχόντων” και “κατεχόντων” και προς όφελος των χαμηλών εισοδημάτων για να φτιάξουμε μια ασπίδα προστασίας».

Νέο άνοιγμα προς ΚΚΕ - Κουβέλη

Ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον είχε η νέα ανοιχτή πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα προς την Αριστερά, αλλά και τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων, για έναν ευρύ πολιτικό συνασπισμό συνεργασίας, με στόχο την έξοδο της χώρας από την οικονομική και κοινωνική κρίση, που πάντως περιελάμβανε και σαφείς αιχμές, κυρίως προς τον Φώτη Κουβέλη.

«Η Αριστερά καλείται να ανταποκριθεί στην ευθύνη και τον ιστορικό της ρόλο, όπως έκανε το ’40-’44, όταν προέταξε την ανάγκη μέσα από ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο να σταματήσει η λαίλαπα και να σωθεί η κοινωνία και ο κόσμος. Και απαντάμε σε όλους όσοι βλέπουν με σκεπτικισμό την πρότασή μας, όπως π.χ. την Αλέκα Παπαρήγα: Όταν ο λαός βρίσκεται σε εξαθλίωση, έχει μεγαλύτερη σημασία ποιες είναι οι διαφορές μας για το πώς πρέπει να φτιάξουμε τον σοσιαλισμό; Τη βαρβαρότητα θα την αποκρούσουμε ή θα δώσουμε 50 έδρες στον κ. Σαμαρά να μας κυβερνήσει με ολίγη... λιγότερη από το μνημόνιο;

Απευθυνόμαστε και σε εκείνους που βγήκαν στις πλατείες και τους δρόμους, σε όσους επαναπροσδιορίζουν την πολιτική τους συνείδηση. Απευθυνόμαστε στον κόσμο και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνειδητοποιούν ότι έχει μετατραπεί σε κόμμα του μνημονίου και δεν μπορούν να βρουν τον εαυτό τους εκεί μέσα. Αλλά και στον Φώτη Κουβέλη, να του πούμε ότι η ευθύνη της Αριστεράς, όταν ο λαός πεινάει, δεν είναι να κάνει τα γλυκά μάτια σε αυτούς που είναι δυνάστες μας όλα αυτά τα χρόνια. Διότι αυτοί θα τον χρησιμοποιήσουν και θα τον πετάξουν. Από δω είναι η θέση όσων πιστεύουν ότι το δίλημμα είναι ή κοινωνική καταστροφή ή ο αγώνας για την ανατροπή».


Προηγούμενο 1/2 Επόμενη σελίδα

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης