Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Πολιτική>Οι εργαζόμενοι καθαριότητας υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις

Οι εργαζόμενοι καθαριότητας υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις

ergazomenoi ds marousi MESA amarysiaΝέες συμβάσεις έως 31/3/2018 υπέγραψαν οι συμβασιούχοι καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου την Τετάρτη 12 Ιουλίου, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μια ημέρα πριν.

Οι συμβασιούχοι ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις που αφορούν στο εργασιακό τους μέλλον από το δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με στόχο άπαντες να παραμείνουν στις θέσεις τους.     

«Λύση στην ομηρία σας»

Ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στους εργαζομένους, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Με την απόφασή μας αυτή εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες συνθήκες για μόνιμες θέσεις εργασίας, προκείμενου κάθε συμβασιούχος  στην Καθαριότητα να έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να εργασθεί και να αποκτήσει το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή θέση εργασίας στο Δήμο Αμαρουσίου, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους πολίτες που είναι και οι τελικοί κριτές μας.
Παρά το γεγονός, ότι δεν μας υποχρεώνει και είναι προαιρετική η εφαρμογή του νόμου και της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκαν μετά από αστοχίες στη διαχείριση των συγκεκριμένων θεμάτων που εξαρχής είχαμε επισημάνει χωρίς να εισακουσθούμε, πήραμε αυτή τη σημαντική απόφαση για τους εργαζόμενους μας.
Αποδεικνύουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αίτημά σας για μόνιμη κι σταθερή εργασία, τόσο με τη στήριξη και τη συμμετοχή μας στους αγώνες σας και την πίεση που ασκήσαμε στην κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί λύση στην ομηρία σας, όσο και σήμερα με την υπογραφή των νέων συμβάσεων και την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στο Δήμο Αμαρουσίου».
«Πιστοί στις δεσμεύσεις μας»

Και ο Γ. Πατούλης πρόσθεσε: «Για κάποιους ίσως αποτελείτε κομματική πελατεία. Για εμάς είστε οι εργαζόμενοι μας και το έχουμε αποδείξει από όλα τα προηγούμενα χρόνια της δημαρχιακής μας θητείας. Σκεφτόμαστε ως Αυτοδιοίκηση και δεν μας ενδιαφέρουν τα κόμματα. Κόμμα μας είναι το Μαρούσι και στόχος μας η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, ώστε η πόλη μας να γίνει πρότυπο πόλη σε όλη την Ελλάδα. Μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας και συνεπείς στις αρχές μας για να διασφαλίσουμε σταθερή και μόνιμη εργασία στους συμβασιούχους στην καθαριότητα. Κανείς εργαζόμενος δεν θα μείνει εκτός του Δήμου μας».   

Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Βραχνός, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ρώτας, Επαμεινώνδας Γαρδέλης και Ρένα Χαλιώτη, ο δημοτικός σύμβουλος και συντονιστής  Έργου της διοίκησης Δημήτρης Καρλαύτης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γιώργος Διδασκάλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.           

«Κληρώνει» για 50 + 45 συμβασιούχους

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Ιουλίου η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, που θα δώσει την ευκαιρία και στους υπόλοιπους 46 να παραμείνουν στην καθαριότητα

Την άμεση τακτοποίηση, σε πρώτη φάση, 50 συμβασιούχων στην καθαριότητα με κάλυψη με διαδικασίες ΑΣΕΠ των αντίστοιχων θέσεων στην ίδια ειδικότητα που παραμένουν κενές στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) και την τροποποίησή της με ακόμη 60 θέσεις, προκειμένου να δοθεί στους υπόλοιπους 46 να διεκδικήσουν την παραμονή τους στον Δήμο και μετά τις 31 Μαρτίου 2018, όταν θα λήξουν οι παρατάσεις των συμβάσεών τους βάσει του νέου νόμου Σκουρλέτη, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της Τρίτης 11 Ιουλίου.

Ουσιαστικά, το Σώμα ενέκρινε δύο ξεχωριστές εισηγήσεις: Μια προ ημερησίας διατάξεως, για τις κάλυψη των 50 κενών θέσεων στον ΟΕΥ και μια εντός ημερησίας διατάξεως που αφορούσε την καταρχήν σύναψη των νέων συμβάσεων για το σύνολο των 96 εργαζομένων, ως τις 31 Μαρτίου, βάση του νέου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη και τον γ.γ. του Δήμου Γιώργο Διδασκάλου, το επόμενο βήμα θα είναι η τροποποίηση του ΟΕΥ, με δημιουργία συνολικά 115 κενών θέσεων, η οποία θα έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 25 Ιουλίου. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, θα δημιουργηθούν παραπάνω θέσεις, προκειμένου να δοθεί «αέρας» στους 46 συμβασιούχους που «περισσεύουν», ώστε να καλύψουν εκείνοι τις θέσεις βάσει της μοριοδότησης. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι έχουν εξασφαλίσει τις θέσεις τους, καθώς είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αιτήσεις από ενδιαφερόμενους εκτός Δήμου, αλλά, αν μη τι άλλο, αυξάνονται οι πιθανότητες παραμονής τους.

Ο καταρτισμός των θέσεων του ΟΕΥ θα γίνει μετά από διαβούλευση με το Σωματείο Εργαζομένων και τις δημοτικές παρατάξεις, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μαγιάκης και έγινε δεκτό, προκειμένου, όπως είπε, οι νέες θέσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων για την καθαριότητα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον γ.γ. Γιώργο Διδασκάλου, δεν μπορεί να υλοποιηθεί το αίτημα της σύναψης συμβάσεων με αναδρομική ισχύ από τις 8 Ιουνίου (η ισχύς των προηγούμενων συμβάσεων έληξε στις 7 του ίδιου μήνα) «καθώς είναι παράνομο», όπως εξήγησε, ενώ το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων, επιβεβαιώθηκε ότι θα κριθεί από το τοπικό κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παράλληλα, ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι «ο Δήμος δεν έχει κανένα πρόβλημα να πληρώνει τους εργαζομένους στις νέες τους συμβάσεις, αφού τις ανάγκες τις καλύπτουν τα χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη».

Όλα αυτά, φυσικά, θα ισχύσουν εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα εμπλοκή από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως προς την συνταγματικότητα και των νέων συμβάσεων βάση της τροπολογίας Σκουρλέτη και ειδικά με την έκδοση ενταλμάτων πληρωμής. «Μετά την απόφασή μας, θα έρθουμε σε επαφή με τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να δούμε τι πρόκειται να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι «θα παλέψουμε για να πληρωθούν αμέσως, με νόμιμες διαδικασίες». Απαντώντας στο αίτημά της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ο Γ. Πατούλης υπενθύμισε το πρόσφατο ψήφισμα και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους».

Το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία όλων των συμβασιούχων επανέλαβε και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Βαγγέλης Βαβανός,

«Νέος ΟΕΥ με βάση τις πραγματικές ανάγκες»

Ως θετική χαρακτήρισε την απόφαση για τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μαγιάκης, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι ο ΟΕΥ είχε εγκριθεί το 2013 «με την εξωφρενική μνημονιακή διάταξη ότι πρέπει να αντικατοπτρίζει όχι τις πραγματικές ανάγκες, αλλά μόνο τους μονίμους και τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου, καθώς η διοίκηση ήθελε να ανοίξει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών», όπως ανέφερε.

Παράλληλα, ζήτησε τη ριζική αναθεώρηση του ΟΕΥ μέσα από διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων, «ώστε στις 25 Ιουλίου να έχουμε πλήρη εικόνα των αναγκών, λαμβανομένης υπόψη και της κατάρτισης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων». Ο Λ. Μαγιάκης έκανε λόγο για θετική έκβαση των μεγάλων κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ τον περασμένο μήνα και δήλωσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί «για να μην απολυθεί τελικά κανένας συμβασιούχος και όλες οι συμβάσεις να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, Κώστας Βλάχος, με μια λακωνική τοποθέτηση, εξέφρασε την συμφωνία του στις δύο εισηγήσεις της διοίκησης για τις 50 συν 65 νέες θέσεις προς κάλυψη στον ΟΕΥ.

«Μόνη λύση η μόνιμη και σταθερή εργασία»

«Αν και ουσιαστικά είναι απολυμένοι από τις 7 Ιουνίου, η ομηρεία των εργαζομένων θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018», τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θανάσης Φωτόπουλος, ανησυχώντας για απολύσεις μερίδας συμβασιούχων. Εξαπολύοντας πυρά κατά των χειρισμών από τον υπουργό Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Θ. Φωτόπουλος τόνισε ότι «οι νέες συμβάσεις θα έπρεπε να έχουν αναδρομική ισχύ από τις 8 Ιουνίου και όχι να αναγκάζονται να πληρώνουν δικηγόρους οι εργαζόμενοι για να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους», προσθέτοντας: «Η πολιτική απόφαση που πρέπει να λάβουμε είναι μια: μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Από την παράταξη ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ο Τάσος Σπυρόπουλος ζήτησε την μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ενώ κατά την τοποθέτησή του υψώθηκε και σχετικό πανό από μέλη της δημοτικής κίνησης.

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης