Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Τοπικές Δράσεις>Πανηγύρι Αγίου Συμεών από τους Σίφνιους του Αμαρουσίου

Πανηγύρι Αγίου Συμεών από τους Σίφνιους του Αμαρουσίου

agios symewn panygiri amarysiaΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου το πανηγύρι του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου στο Μαρούσι, διατηρώντας μια παράδοση αρκετών δεκαετιών από τους Σιφναϊκής καταγωγής αγγειοπλάστες του Αμαρουσίου. Η Θεία Λειτουργία και η Αρτοκλασία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου παρουσία αρκετού κόσμου, ενώ το καθιερωμένο κέρασμα του εκκλησιάσματος έγινε στην αίθουσα του Ναού με τοπικά προϊόντα και γεύσεις από τη Σίφνο. Στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό Σιφνέικο γλέντι στην ψησταριά «Η Θράκα» με όργανα από το κυκλαδίτικο νησί. Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς ο π. Στρατής Συρίγος, εφημέριος στον Ι. Ν Αγίου Νικολάου Εξαμπέλων Σίφνου, πέρα των ιερουργικών του καθηκόντων είχε και τα ηνία του γλεντιού με το υπέροχο βιολί του, μαζί με το φέρελπι νέο Γιάννη Τρίχα στο λαούτο. Πλήθος Σιφνιών που διαμένουν στην Αθήνα (κυρίως στο Μαρούσι) και φίλοι αυτών διασκέδασαν με τραγούδι, χορό και «ποιητικά» (αυτοσχέδιες μαντινάδες όπως τις λένε στη Σίφνο) για πάνω από 12 ώρες.

Λίγα λόγια για το πανηγύρι των εν Αμαρουσίω Σιφνιών στη μνημη του Αγίου Συμεών: Η σύναξις του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου τιμάται στην πόλη μας από τα προπολεμικά χρόνια από Σιφνιούς αγγειοπλάστες που εγκαταστάθηκαν στο Μαρούσι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.  Εξαιτίας των πρακτικών δυσκολιών αδυνατούσαν (καιρικές συνθήκες, ακτοπλοία κλπ) να επισκεφτούν το αγαπημένο τους νησί και να τον τιμήσουν εκεί, αποφάσισαν να τιμήσουν τον αγαπημένο τους Άγιο από την πόλη που κατοικούσαν, πάντα με τον δικό τους τρόπο. Έτσι, από τα χρόνια εκείνα, μια ολιγομελής ομάδα ανελάμβανε το συντονισμό και την οργάνωση του πανηγυριού που περιελάμβανε: την προετοιμασία για τις Ιερές Ακολουθίες, το κέρασμα του εκκλησιάσματος, την επιλογή της ταβέρνας που θα επακολουθούσε το γλέντι, καθώς και τους οργανοπαίχτες. Μάλιστα, η 3η Φεβρουαρίου είναι γνωστή στο Μαρούσι ώς η «γιορτή των Σιφνιών» καθώς πολλοί Μαρουσιώτες προσκαλούνταν από τους συντοπίτες τους τόσο στην Εκκλησία το πρωί (τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στον Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου καθώς το δεξί κλίτος του Ναού είναι αφιερωμένο στον Άγιο Συμεών το Θεοδόχο) όσο και στο γλέντι που ακολουθούσε.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω του παραγκωνισμού του επαγγέλματος των αγγειοπλαστών καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να κλείσουν τα εργαστήρια τους στο Μαρούσι και να τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές, το πανηγύρι έχει χάσει κάποια από την αίγλη του παρελθόντος. Η συντονιστική επιτροπή που αναλαμβάνει την οργάνωση και προετοιμασία του πανηγυριού κάνει κάθε χρόνο αρκετή προσπάθεια για τη διατήρηση του εθίμου αυτού. Έχει σημασία να μπορέσει να διατηρηθεί ζωντανό στη συνείδηση του κόσμου με το πέρασμα του χρόνου. Τη στιγμή που η Σιφναϊκή παροικία, μαζί με την Καρπαθιώτικη, την Παριανέικη και τηνΤηνιακή , είναι ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του Μαρουσιώτικου πληθυσμού, το εν λόγω έθιμο αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Αμαρουσίου γενικότερα.

Η συντονιστική επιτροπή των εν Αμαρουσίω Σιφνιών εύχεται ο Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος να δίνει υγεία και ευλογία σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης