Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΑΡΟΥΣΙ>Τοπικές Δράσεις>«Παραιτούμαστε επειδή “παραιτηθήκατε”»

«Παραιτούμαστε επειδή “παραιτηθήκατε”»

xey neratziwtissas 2 MESANα παραιτηθούν και από την τελευταία προσφυγή κατά της δόμησης του ΧΕΥ Νερατζιώτισσας, ανακοίνωσαν τρεις Μαρουσιώτικοι σύλλογοι, με αιχμές κατά του Δήμου.

Συγκεκριμένα, ο Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου, ο Σύλλογος Κατοίκων Πολυδρόσου για την Ποιότητα Ζωής και τον Πολιτισμό και ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Το Νέο Μαρούσι», τονίζουν ότι κάλεσαν τον προσφεύγοντα Π. Πάντο να παραιτηθεί από την αίτηση ακύρωσης που επρόκειτο να συζητηθεί στο Διοικητικό Εφετείο την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, κατόπιν των συνεχών απορρίψεων όλων των ένδικων μέσων που είχαν κατατεθεί για να σταματήσει η ανέγερση γραφείων στον ΧΕΥ, αφήνοντας αιχμές κατά της δημοτικής Αρχής για μη υποστήριξή τους και αντιπαραβάλλοντας την στάση της με εκείνη του γειτονικού Δήμου Χαλανδρίου, ο οποίος προχώρησε στην απόκτηση δύο ΧΕΥ που βρίσκονται εντός των ορίων του.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των τριών συλλόγων:

«Το ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 5.088,66 τ.μ. είχε περιέλθει στο Δημόσιο ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση που πραγματοποιήθηκε για την κατασκευή της Αττικής Οδού και στη συνέχεια στο πλαίσιο εξυπηρέτησης μνημονικών πολιτικών στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πωλήθηκε το 2014, σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, έναντι τιμήματος 1,8 εκατ. ευρώ αφού προηγούμενα είχαν αλλάξει και οι χρήσεις γης με υπουργική απόφαση σε βάρος του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου, με τις αποφάσεις 83/2014, 171/2015 και 02/2016 είχε ψηφίσει ομόφωνα και διεκδικούσε τους χώρους των ΧΕΥ προσχηματικά και αναποτελεσματικά, όπως στην πράξη αποδείχτηκε, οι οποίοι έπρεπε και πρέπει οι εναπομείναντες να αποδοθούν στον Δήμο και να χρησιμοποιηθούν ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι για τους κατοίκους.

Αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών πολίτες, φορείς και δημοτικές παρατάξεις του Αμαρουσίου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αιτούμενοι την αναστολή του έργου. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2016, με απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη οι οικοδομικές εργασίες με βάση την αρχική οικοδομική άδεια που εξέδωσε η Πολεοδομία Αμαρουσίου ανεστάλησαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα για το ακίνητο στον ΧΕΥ Νερατζιώτισσας. Στη συνέχεια εκδόθηκε αναθεώρηση αδείας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μειωμένη δόμηση κατά 1.000 περίπου τ.μ. και μείωση ύψους του κτηρίου. 

Οι προσφυγές στη δικαιοσύνη δεν τελεσφόρησαν για τους προσφεύγοντες, διότι κατά κύριο λόγο δεν ήταν συντονισμένες, δεν στηρίχτηκαν νομικά από τη δημοτική Αρχή και όλες οι αποφάσεις ήταν απορριπτικές ακόμη και εκείνη που αφορούσε τα ασφαλιστικά μέτρα για διακοπή των εργασιών.

Παραμένει μόνο μία προσφυγή σε εκκρεμότητα στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για τις 5 Φεβρουαρίου 2018, η εκδίκαση αίτησης ακύρωσης πρόσθετων λόγων, με ένα πλέον αντίδικο τον κ. Π. Πάντο. Οι υπόλοιποι τέσσερεις προσφεύγοντες παραιτήθηκαν με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου κ. Ν. Γαρδέλη σε συνέχεια διαπραγματεύσεων με την αντίδικη εταιρεία, στο πλαίσιο της εξωδικαστικής αντιμετώπισης της αγωγής των 11,5 εκατ. ευρώ που είχε κατατεθεί σε βάρος τους.

Στη διαχρονική πορεία της δικαστικής αντιπαράθεσης, τα Δ.Σ. επτά Συλλόγων του Αμαρουσίου, Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικό Σύλλογος Αγίας Φιλοθέης «Άγιος Γεώργιος», Επιμορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου, Σύλλογος Κατοίκων Πολυδρόσου για την Ποιότητα Ζωής και τον Πολιτισμό, Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Το Νέο Μαρούσι», Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου, Εξωραϊστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Αμαρουσίου «Ο Άγιος Γεώργιος», Εξωραϊστικός  – Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Ανάβρυτα» δήλωσαν και με επιστολή τους προς Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ότι, συμφωνούν και συμπαραστέκονται στις προσφυγές των συμπολιτών μας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, καθώς και σε όλες τις ενέργειες αυτών, προκειμένου να διαφυλαχτεί το οικιστικό περιβάλλον της πόλης μας.

Με τα νέα δεδομένα, πρωτίστως την ολοκλήρωση του κτηρίου στον ΧΕΥ Νερατζιώτισσας, απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις και δευτερευόντως την παραίτηση όλων των προσφευγόντων πλην ενός, εκτιμούμε ως ατελέσφορη τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας και παροτρύναμε τον κ. Πάντο να παραιτηθεί.

Αναφέρουμε τη διαφορετική θέση που έλαβε σε παρόμοιες περιπτώσεις ο όμορος Δήμος Χαλανδρίου, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία μεταβίβασης δύο ακινήτων ΧΕΥ, συγκεκριμένα του ακινήτου ΧΕΥ 9 έκτασης 6.458 τ.μ. έναντι 640.000 ευρώ στην Έξοδο 13 της Αττικής Οδού, όπως επίσης και τη μακροχρόνια μίσθωση για 50 έτη του ακινήτου ΧΕΥ 8 έκτασης 4.196 τ.μ. στην Έξοδο 12 της Αττικής Οδού ως έχει. Ίδωμεν τι θα συμβεί με τα άλλα δύο ΧΕΥ στο Μαρούσι…».

Περισσότερα στην κατηγορία ΜΑΡΟΥΣΙ > ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης