Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΜΟΥΣΙΚΗ-ΧΩΡΟΣ>Μια εκρηκτική παράσταση του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ

Μια εκρηκτική παράσταση του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ

koulimpali amarysiaΑπό τη Μπουρκίνα Φάσο στη Στέγη Ωνάση

Mια Αφρική που μας αφορά. Μια Αφρική όπως δεν την έχουμε ξαναδεί, μέσα από το βλέμμα ενός χαρισματικού χορογράφου. Ένας ανεμοστρόβιλος μουσικής, χορού και πολιτικής με φόντο τη μουσική του Fela Kuti.

Η μουσική και οι ιδέες του Νιγηριανού Φέλα Κούτι, αυτού του χαρισματικού μουσικού, πολιτικού ακτιβιστή και ασυμβίβαστου καλλιτέχνη που χρησιμοποιούσε την τέχνη του ως όπλο, αποτελούν πηγή έμπνευσης για την εκρηκτική παράσταση του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ από τη Μπουρκίνα Φάσο. Τον γνωρίσαμε ως συναρπαστικό και ξεχωριστό χορευτή στα Wolf και C(h)oeurs του Alain Platel και των Les Ballets C de la B, προτού ιδρύσει τη δική του ομάδα, με την οποία επιχειρεί να γεφυρώσει την παράδοση της πατρίδας του με την εμπειρία του από την Ευρώπη.

Ο πολιτικός χαρακτήρας του Kalakuta Republik δεν είναι απλώς μια αφορμή, αλλά η ουσία της παράστασης. Ο τίτλος αναφέρεται στο όνομα της κατοικίας του Φέλα Κούτι στο Λάγος, που με τη σειρά του απηχεί το όνομα του πρώτου κελιού στο οποίο φυλακίστηκε ο ακτιβιστής μουσικός ως πολιτικός κρατούμενος, ενώ το σκηνικό είναι μια αναφορά στο The Shrine, το μυθικό ναό - κλαμπ του Φέλα, στο οποίο τραγουδούσε για την ελπίδα και την εξέγερση.

Υπό τους ήχους ενός σαγηνευτικού σάουντρακ βασισμένου στη μουσική του Κούτι, που δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σύμπαν και επενδύει ηχητικά την αφήγηση του Κουλιμπαλύ, οι επτά χορευτές γράφουν ιστορία με τα σώματά τους, καθώς ο ηλεκτρισμένος χορός τους επιχειρεί να εγείρει ερωτήματα γύρω από τη θέση του καλλιτέχνη στον σύγχρονο κόσμο – και ιδιαίτερα στην Αφρική. Ένας ανεμοστρόβιλος κίνησης, ποίησης, πολιτικού προβληματισμού και λατρείας για τη ζωή και την ελευθερία, ένα ατόφιο κομμάτι Αφρικής χωρίς τα συνήθη κλισέ. Καθώς η Αφρική ψάχνει τη θέση της μέσα στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο, ο Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ και η γενιά του αγωνίζονται να στρέψουν επάνω της το φως των προβολέων.

Ο Μπουρκινέζος χορευτής και χορογράφος Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ γεννήθηκε στην Μπομπό Ντιουλασό. Το ανοιχτό βλέμμα του πάνω στις διαφορές που συγκροτούν τον κόσμο, η εποικοδομητική του ενέργεια και η επιθυμία του για καλλιτεχνική δημιουργία τον οδήγησαν σε συνεργασίες με σημαντικούς χορογράφους από όλο τον κόσμο, όπως ο Alain Platel, η Julie Dossavi, ο Sidi Larbi Cherkaoui και η Kalpana Raghuraman. Παράλληλα, το 2002 ίδρυσε τη δική του ομάδα, Faso Danse Théâtre, με την οποία διερευνά σύνθετα θέματα, επιθυμώντας να προσφέρει στους νέους της χώρας του δυναμισμό και θετική ματιά. Οι παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί σε πολλά θέατρα και φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Αφρική. Εμπνέεται από την αφρικανική παράδοση και δημιουργεί έργα όπου ο δυναμικός σύγχρονος χορός, χωρίς να χάνει τις ρίζες του στο συναίσθημα, γίνεται φορέας αναστοχασμού και ελπίδας. Στα έργα του θέτει πάντα ερωτήματα γύρω από την ευθύνη του καλλιτέχνη και το ρόλο του ως πολίτη.

Ο Κουλιμπαλύ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το ταλέντο του κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, αρχικά με την ομάδα FEEREN στην Μπουρκίνα Φάσο, υπό τη διεύθυνση του Amadou Bourou, και κατόπιν στο Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Νάντης με τον Claude Brumachon.

Ο Κουλιμπαλύ έχει ιδρύσει το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας και Παραγωγής Παραστατικών Τεχνών ANKATA στη Μπομπό Ντιουλασό, με στόχο να προσφέρει στην κοινότητά του ένα χώρο για πειραματισμό και σκέψη, αλλά και να πραγματοποιεί εκεί την έρευνα για τις παραγωγές του. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους και αποτελεί ένα σταυροδρόμι ανταλλαγής ανάμεσα στις διάφορες ηπείρους, τέχνες και κοινότητες, με όραμα την από κοινού σύλληψη ενός μέλλοντος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη & Χορογραφία: Serge Aimé Coulibaly

Δημιουργία & Ερμηνεία: Adonis Nebié, Marion Alzieu / Daisy Phillips, Sayouba Sigué, Serge Aimé Coulibaly, Ahmed Soura, Ida Faho, Antonia Naouele

Μουσική: Yvan Talbot

Βίντεο: Eve Martin

Δραματουργία: Sara Vanderieck

Βοηθός Χορογράφου: Sayouba Sigué

Σκηνικά & Κοστούμια: Catherine Cosme.

INFO

Στέγη Ωνάση - 
Μικρή Σκηνή

Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα 11745

Εισιτήρια: 210 900 5 800

Ημέρες: 25 - 27 Οκτωβρίου 2017

Ώρα: 21:00

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα στην κατηγορία Μουσική - Χορός > ΤΕΧΝΕΣ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης