Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Pet News>«Πόλη - πρότυπο στη ζωοφιλία η Κηφισιά»

«Πόλη - πρότυπο στη ζωοφιλία η Κηφισιά»

kifisia epitropi zwofiliasΤις πολλές και ευαισθητοποιημένες υπηρεσίες του στον τομέα της προστασίας των αδέσποτων ζώων, καταγράφει με αναλυτική ανακοίνωσή του ο Δήμος Κηφισιάς, παρουσιάζοντας τις δράσεις της Επιτροπής Ζωοφιλίας που λειτουργεί από το 2014 και τονίζοντας, χαρακτηριστικά, ότι έχουν μέχρι στιγμής διατεθεί περίπου 76.000 ευρώ για στειρώσεις και προσωρινής διαμονής ζώων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Δήμος Κηφισιάς διαθέτει μια ιδιαίτερα ενεργή Επιτροπή Ζωοφιλίας με πρόεδρο την Τοπική Σύμβουλο Κηφισιάς Τερέζα Χλωρακιώτη, η οποία αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, διαθέτοντας σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Η Επιτροπή Ζωοφιλίας του Δήμου Κηφισιάς δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου τον Σεπτέμβριο 2014. Δεν πρόκειται για μια απλή εθελοντική ομάδα αλλά για Επιτροπή με 15 μέλη, που ενισχύεται από τον Δήμο αλλά και από προσφορές εθελοντών και συντονίζει όλο το έργο της φροντίδας των αδέσποτων ζώων σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια ο Δήμος Κηφισιάς έχει διαθέσει το ποσό των 51.500 ευρώ για προγράμματα στειρώσεων ενώ για τις δομές προσωρινής διαμονής το ποσό ανέρχεται στις 24.800 ευρώ για το 2017.

Ο Δήμος Κηφισιάς σε αγαστή συνεργασία με την Επιτροπή Ζωοφιλίας διαμορφώνουν από κοινού το πρόγραμμα για την προαγωγή της υπεύθυνης διαχείρισης και της ευζωίας των αδέσποτων ζώων του Δήμου.

Υιοθεσίες Αδέσποτων (PUPPY DAY)

adespota kifisia 1Η πιο σημαντική δραστηριότητα της Επιτροπής Ζωοφιλίας είναι η καθιέρωση των Σαββατιάτικων «PUPPY DAY», η οποία ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 2014.

Σκοπός της είναι τα άστεγα τετράποδα μέσω της έκθεσής τους να αποκτούν μια ζεστή αγκαλιά, μια δική τους στέγη.

Ήδη με το πρόγραμμα αυτό πάνω από 270 σκυλιά, υιοθετήθηκαν από πολίτες και απολαμβάνουν πια την ανθρώπινη φροντίδα.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την απήχηση των δράσεων του προγράμματος αλλά και τον περιορισμό των προβλημάτων που ανακύπτουν από «άστεγα» ζώα.

Δομές προσωρινής παραμονής

Ο Δήμος έχει δημιουργήσει μικρές δομές προσωρινής παραμονής ζώων και έχει πιστώσει σχετικά κονδύλια για τη φιλοξενία τους στον προϋπολογισμό. Αντικειμενικά ο Δήμος Κηφισιάς έχει υπερβεί τα όρια των δυνατοτήτων του στο θέμα της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων καθώς δέχεται καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό αιτημάτων.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων, παραμένει στις προτεραιότητές του αν και οι αυστηρές εκ του νόμου προϋποθέσεις (όπως χώρος πολλών στρεμμάτων μη δασικός, με απόσταση από τον οικιστικό ιστό κ.τ.λ.), καθιστούν δύσκολο ένα τόσο σημαντικό έργο.

Στειρώσεις

Ο Δήμος Κηφισιάς συνεργάζεται με τον διαδημοτικό φορέα «ΔΙΚΕΠΑΖ» για στειρώσεις και περίθαλψη σκυλιών. Τα σκυλιά αυτά περισυλλέγονται από το ΔΙΚΕΠΑΖ στειρώνονται και επιστρέφουν στο ίδιο σημείο. Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό των αδέσποτων γατών στον Δήμο μας, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου εφαρμόζεται και πρόγραμμα στειρώσεων γατών με συμβεβλημένους κτηνίατρους.

Ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα

Σε σημεία του Δήμου έχουν τοποθετηθεί ποτίστρες για τ’ αδέσποτα ζώα. Η επιλογή των σημείων έγινε με υπόδειξη της Επιτροπής Ζωοφιλίας του Δήμου Κηφισιάς, ώστε, ιδίως στην περίοδο του καλοκαιριού και των διακοπών, τα ζώα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σταθερά σημεία παροχής νερού.

Eνημέρωση και ευαισθητοποίηση

cat and dog 3

Ο Δήμος Κηφισιάς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το θέμα των αδέσποτων ζώων. Η Επιτροπή Ζωοφιλίας του Δήμου Κηφισιάς συνεργάζεται με δίκτυα εθελοντών φιλόζωων και πραγματοποιεί σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται η έκδοση ημερολογίου για το 2017 με φωτογραφίες αδέσποτων σκυλιών που αναζητούν στέγη, η έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων αλλά και σειρά εκπαιδευτικών δράσεων σε σχολεία της περιοχής, με κύριο στόχο την καλλιέργεια σωστής ζωοφιλικής συνείδησης».

Περισσότερα στην κατηγορία Pet News >

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης