Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>ΘΕΑΤΡΟ>Oι δρόμοι του Χιονιού: Μία ποιητική περιπέτεια μετανάστευσης

Oι δρόμοι του Χιονιού: Μία ποιητική περιπέτεια μετανάστευσης

oi dromoi tou xioniouΟι άνθρωποι ήθελαν πάντα να βλέπουν τον ήλιο. Και κυρίως να τους βλέπει και αυτός. Και ο ήλιος σήμαινε πάντα ζωή, δημιουργία, χαρά και ένα μέλλον γεμάτο όνειρα και ελπίδα. Στο όνομα αυτού του μέλλοντος παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους. Ξεριζώνονται από τον τόπο τους και διανύουν τεράστιες αποστάσεις μέσα από μονοπάτια κρυφά, παράνομα και κακοτράχαλα.

Ο τόπος μας γνώρισε και έζησε στο πετσί του τη μετανάστευση και από τις δύο όχθες. Οι  Έλληνες γνώρισαν και έζησαν (και ζουν) τη μετανάστευση και δέχθηκαν στον τόπο τους μετανάστες από όλο τον κόσμο.

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας τριών ετών και μιας συνεργασίας τριών θεατρικών ευρωπαϊκών οργανισμών. Το θέατρο Τόπος Αλλού βασίστηκε στην έρευνα του Κέντρου Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου και συνεργάστηκε με τον Ιταλικό Θεατρικό Οργανισμό AIDA FONDAZIONE και το KRZYK theater από την Πολωνία.

Αποτέλεσμα της έρευνας και της συνεργασίας είναι «Οι δρόμοι του χιονιού». Είναι το δεύτερο μέρος μιας πορείας που ξεκίνησε με έρευνα, συναντήσεις και συνεντεύξεις με πραγματικούς μετανάστες πρωταγωνιστές της μεταναστευτικής περιπέτειας, και ολοκληρώνεται με τους «δρόμους του χιονιού» στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ με μια πολυσήμαντη ευρωπαϊκή συνεργασία τριών Οργανισμών, που προέρχονται από την Ιταλία και την Πολωνία, χώρες με μεγάλη θεατρική παράδοση.

Οι καλλιτέχνες μέσα από τη συνεργασία τους θα καταθέσουν όχι μόνο τις τεχνικές και τις φόρμες τους αλλά και την εμπειρία του τόπου τους πάνω στη μετανάστευση. Η Λαμπεντούζα στέκει μοναχική στη μέση της Μεσογείου ανάμεσα σε δύο Ηπείρους σαν μία σημαδούρα, είναι η πόρτα για τη γη της επαγγελίας. Οι Πολωνοί έχουν στις αποσκευές τους και στο συλλογικό τους υποσυνείδητο απανωτά στρώματα μετανάστευσης και προσφυγιάς σε όλο τον κόσμο.

«Οι δρόμοι του χιονιού» είναι μια τοιχογραφία του φαινομένου της μετανάστευσης, της προσφυγιάς και της αγωνίας του ανθρώπου να βρει μια γη και μια ζωή καλύτερη να ζήσει και να δημιουργήσει.

Όλα αυτά γίνονται μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού που μπαίνει σε μια ξένη γη παράνομα. Μέσα από την περιπέτεια της δίωξής της ξετυλίγεται μια ζωή γεμάτη ευαισθησία, ρομαντισμό, παιδιάστικη αφοπλιστική αφέλεια και ενθουσιασμό. Ταυτόχρονα μας μεταφέρει όλη την τραγωδία της σύγκρουσης των πολιτισμών των ανθρώπων. Τα ιδεολογικά και θρησκευτικά τους πιστεύω, η φιλοσοφία τους, τα όνειρα και οι προσδοκίες τους ξεριζώνονται από τη γη τους και μεταφυτεύονται βίαια σε μια άλλη γη. Τις περισσότερες φορές εχθρική και αφιλόξενη.

«Οι δρόμοι του χιονιού» ξεκίνησαν στα μέσα Νοέμβρη στο θέατρο Τόπος Αλλού με μια διανομή που προέκυψε από τη συνεργασία των τριών θεάτρων.       

Η Ευρωπαϊκή καριέρα της παράστασης θα συνεχιστεί τον Μάρτιο στην Πολωνία, τον Μάιο στην Ιταλία (Βερόνα, Βιτσέντσα, Μάντοβα) και στη Ρουμανία με πρόσκληση από το Teatrul George Ciprian στο Buzau Theatre Festival.Παίζουν οι: Λαμπρινή Θάνου, Νίκος Καραστέργιος,  Άντα Κουγιά, Αντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος, Χριστίνα Δημητριάδη, Στεφανία Γκουρνέλου.

Κείμενο - Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Νίκος Καμτσής

Σκηνικό: Νίκος Καμτσής - Μίκα Πανάγου

Κοστούμια κατασκευή αντικειμένων: Μίκα Πανάγου

Μουσική σύνθεση - Επιμέλεια: Χρήστος Ξενάκης

Κίνηση: Marek Koschiolek (KRZYK theater)

Χορογραφίa: Μάγδα Γεροσίδερη

Στίχοι: Νίκος Καμτσής

Video: Anna Giniewska (KRZYK theater).

INFO

Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ

Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη

Τηλ.: 2108656004 
και 2108679535

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μμ Κυριακή 7.30 μμ

Τιμή εισιτηρίου 10 Ευρώ

Groups πάνω από

8 άτομα: 8 ευρώ

Σπουδαστές, τρίτη ηλικία, άνεργοι, αλλοδαποί:

ειδικές τιμές

(κατόπιν κράτησης)

 

Περισσότερα στην κατηγορία Θέατρο > ΤΕΧΝΕΣ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης