Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Υγεία>Παιδική παχυσαρκία: Νέα αίτια

Παιδική παχυσαρκία: Νέα αίτια

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 10:13

Αν θέλετε τα παιδιά σας να παραμείνουν λεπτά, θα πρέπει να τα εντάξετε «στον κόσμο της στερεάς τροφής» όσο πιο καθυστερημένα γίνεται, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition» (Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής).

«Όσο πιο αργά εισάγεται η συμπληρωματική στερεά τροφή σε ένα νήπιο, κάτι που συνήθως συμβαίνει σε ηλικία δύο έως έξι μηνών, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος ότι το παιδί θα γίνει υπέρβαρο, όταν μεγαλώσει» δήλωσε η ερευνήτρια Κιμ Φλάισερ Μικάελσον του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Μερικές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει από την παχυσαρκία, αν και τα στοιχεία δεν οδηγούν σε οριστικό συμπέρασμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνουν να γίνεται αποκλειστικός θηλασμός των μωρών μέχρι τον έκτο μήνα και συμβουλεύουν να μην τους δίνεται στερεή τροφή μέχρι τότε, όμως σε όλο τον κόσμο πολλοί γονείς αρχίζουν να ταϊζουν τα παιδιά τους με συμπληρωματική τροφή πολύ νωρίτερα.

Οι Δανοί ερευνητές εξέτασαν δείγμα πάνω από 5.000 ανδρών και γυναικών που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1959-1961. Διαπιστώθηκε ότι σε ηλικίας ενός έτους τα μωρά που οι γονείς τα είχαν θηλάσει περισσότερο και αντίστοιχα είχαν καθυστερήσει την παροχή στερεάς τροφής, είχαν χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας.

Βρέθηκε, επίσης, ότι η ηλικία στην οποία άρχιζε η συμπληρωματική διατροφή με στερεά τροφή είχε επίπτωση στο βάρος του παιδιού, όταν ενηλικιωνόταν. Ο κίνδυνος να είναι κανείς υπέρβαρος στα 42 χρόνια του μειώνεται κατά 5% έως 10% για κάθε μήνα που καθυστερεί η χορήγηση στερεάς τροφής στο νήπιο.

Σύμφωνα με την Μικάελσον, «είναι καλύτερα να περιμένουν οι γονείς για τη συμπληρωματική τροφή μέχρι το νήπιο να γίνει περίπου έξι μηνών». Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό δεν είναι ανάγκη να συνιστά άκαμπτο κανόνα, καθώς «μερικά νήπια θα χρειαστούν συμπληρωματική τροφή νωρίτερα, πριν την ηλικία των έξι μηνών, όμως δεν θα έπρεπε να την παίρνουν πριν την ηλικία των τεσσάρων μηνών».

 

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης