Είστε εδώ:ΑΡΧΙΚΗ>Υγεία>Τι είναι το TRIPLEX καρδιάς

Τι είναι το TRIPLEX καρδιάς

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011 10:06

Οι υπέρηχοι είναι μια πολύ διαδεδομένη εξέταση, λόγω του ότι είναι ακίνδυνη και μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες για πολλά όργανα. Βασίζεται στην εκπομπή ήχων πολύ υψηλής συχνότητας προς το σώμα (δεν έχει σχέση με ακτινοβολία), οι οποίοι όταν ανακλαστούν από τα διάφορα όργανα, επιστρέφουν προς τον ηχοβολέα (το εξάρτημα που ο γιατρός ακουμπά στο σώμα μας) και μετατρέπονται σε εικόνα.

Του Βασίλη Νομικού, Καρδιολόγου

Κάθε όργανο του σώματός μας που δεν περιέχει αέρα, εκτός από τα οστά μας, μπορεί να ελεγχθεί με υπερήχους. Άρα έντερα, πνεύμονες, άδεια ουροδόχος κύστη κ.λπ. ΔΕΝ μπορούν να ελεγχθούν. Η καρδιά όμως επειδή είναι γεμάτη με αίμα είναι όργανο που μπορούμε να εξετάσουμε. Άρα στέλνοντας τη δέσμη των υπερήχων ανάμεσα από τις πλευρές του θώρακα, μπορούμε να απεικονίσουμε την καρδιά μας ενώ πάλλει. Βλέπουμε και μετράμε με ακρίβεια το μέγεθος όλων των κοιλοτήτων που την αποτελούν, υπολογίζουμε τη συσταλτικότητά της, και παρατηρούμε την λειτουργία των βαλβίδων της.

Με το Doppler καταγράφουμε την ταχύτητα με την οποία το αίμα περνάει μέσα από τις βαλβίδες και με ειδικούς υπολογισμούς καταλαβαίνουμε αν λειτουργούν σωστά. Τέλος με το Triplex, δηλαδή την έγχρωμη χαρτογράφηση της καρδιάς, τεκμηριώνουμε καλύτερα τη λειτουργία των βαλβίδων και ερευνούμε, κυρίως στα παιδιά, την πιθανότητα ύπαρξης παθήσεων που προϋπάρχουν από τη γέννηση (συγγενείς παθήσεις).

Το υπερηχοκαρδιογράφημα, ΔΕΝ μπορεί να απεικονίσει, τουλάχιστον σε όλο τους το μήκος, τις αρτηρίες που τρέφουν την καρδιά, τα στεφανιαία μας δηλαδή.

Άρα το να ζητάμε ή να περιμένουμε να πάρουμε απάντηση, για το αν το κάπνισμα, η πίεση, η χοληστερίνη και το σάκχαρό μας, έχουν φράξει τις αρτηρίες της καρδιάς μας, ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

Αυτό είναι εφικτό σε άλλες αρτηρίες, πολύ μεγαλύτερου μεγέθους, όπως οι καρωτίδες ή οι αρτηρίες των ποδιών μας.

Τι είναι το stress echo;

Είναι ειδικού τύπου υπερηχοκαρδιογράφημα, όπου «κουράζοντας» την καρδιά, με χορήγηση ενδοφλέβιων φαρμάκων, ή με κλασσική κόπωση σε τάπητα ή ποδήλατο, απεικονίζουμε το αν επηρεάζεται η δύναμη που συσπάται, και έτσι έμμεσα βγάζουμε συμπεράσματα για τον αν υπάρχουν αποφράξεις στις αρτηρίες της καρδιάς.

Η μέθοδος δεν έχει βέβαια απόλυτη ακρίβεια και υπόκειται σε σφάλματα, όπως η απλή δοκιμασία κοπώσεως ή το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, αν και με την εξέλιξη των συσκευών, έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Τι είναι το διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα;

Είναι μια εξέταση που διενεργείται με τρόπο παρόμοιο με τη γαστροσκόπηση. Κατεβάζοντας τον ηχοβολέα από το στόμα μέσα στον οισοφάγο μας, πλησιάζουμε πάρα πολύ κοντά στην καρδιά και έτσι απεικονίζουμε με εξαιρετική λεπτομέρεια τις καρδιακές κοιλότητες και βαλβίδες.

Και πάλι όμως οι αρτηρίες της καρδιάς μας δεν απεικονίζονται ικανοποιητικά, παρά μόνο στο αρχικό τους τμήμα και συνεπώς δεν είναι ιδανική εξέταση για τέτοιον έλεγχο.


 

Διαβάστε επίσης

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Πληροφορίες

ΑΜΑΡΥΣΙΑ Επικοινωνία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Διεύθυνση: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 27,Μαρούσι
ΤΚ: 151 24
E-mail: info@amarysia.gr

Τηλέφωνο: 210 8066507, 210 8066485
Fax: 210 8052013

Χάρτης